IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинират животни заради огнище на антракс в балчишкото село Оброчище

Очаква се днес кампанията да приключи

13:58 | 26.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Ваксинират животни заради огнище на антракс в балчишкото село Оброчище

Повече от 500 овце, няколко коне и говеда в балчишкото село Оброчище са ваксинирани заради обявено огнище на антракс, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова  пред БТА.

По думите й ветеринари продължават да ваксинират кози, като се очаква днес кампанията да приключи.

В Оброчище е въведена карантина при пашата, транспортирането, клането и търговията с животни, каза д-р Брайкова. Тя коментира, че случай на антракс въобще не е установяван досега в селото. В област Добрич - в землището на Балчик, последното заболяване е регистрирано през 1986 година.

Областната дирекция по безопасност на храните започна обследване в Оброчище след сигнал от Регионалната здравна инспекция за починала 73-годишна жена от антракс. Според предварителните данни на 17 септември, без да бъде уведомен официалният ветеринарен лекар, в лично стопанство в селото е била заклана овца в недобро здравословно състояние. При транжиране на месото стопаните се заразили.

По информация на БНР се е наложило синът на починалата от  антракс жена да бъде настанен в Инфекциозната болница във Варна. На близките, които са консумирали от заразеното месо, е назначено антибиотично лечение.

Припомняме, че през август във Варненско заразено с антракс месо беше разпространено по заведенията в региона. Тогава се наложи да бъдат затворени 27 търговски обекта. Заразата тръгна от транжорна в кв. „Аспарухово“, която след това беше затворена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още