Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ваксинират над 240 хил. медици в първа фаза от плана доброволно

България ще бъде разделена на 6 региона в Националния план за ваксиниране, имунизацията ще протече в пет фази

Ваксинират над 240 хил. медици в първа фаза от плана доброволно

Снимка: БГНЕС

Правителството прие Националния план за ваксинирането срещу COVID-19, обяви днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който представи националният план на брифинг.

Ваксините ще бъдат безплатни и доброволни, подчерта министърът и потвърди, че те ще се поставят от лекар.

Гражданите ще имат право да изберат коя от предлаганите ваксини да си сложат, ако имат желание да го направят. Ще се разработят и препоръки за дадена ваксина към съответните групи. Личните лекари също ще могат да препоръчват ваксина.

Националният план за ваксиниране на България е разработен от работна група заедно със специалисти. Използвани са указания на СЗО и планове на държави членки на ЕС. Той е съобразен с българското здравеопазване, каза здравният министър. 

Още по темата

Разработени са няколко фази за ваксиниране на българските граждани.

В първа фаза попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, пом.-фармацевти. Общо 243 600 души. Сред тях попадат 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 специалисти по здравни грижи, 6600 магистър фармацевти, 2000 помощник фармацевти, 150 000 помощен персонал.

Втора фаза – педагози, потребители на социални услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на ключова инфраструктура в държавата, служители на МВР. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1,8 милиона.

Пета фаза – уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с начина им на живот. Броят ще се определи на база изготвени списъци. 

Страната ще бъде разделена на 6 региона. Всеки един от тях има съответния отговорник като РЗИ, което ще извършва централната логистика. Съответните РЗИ-та отговорници са Враца, Велико Търново, Варна, Столична РЗИ, Пловдив, Бургас.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Района 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

Планът е динамичен и е подготвен за адекватна промяна в зависимост от обстановката, поясни министърът на здравеопазването.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече страната ни е на 11 позиция. 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Ако спазваме мерките, ще се справим, посочи той.

Област Кърджали е първата, която излиза от червената зона, съобщи още Кунчев. Той призна, че се забелязва подобрение на данните след въвеждане на новите мерки, но още е рано да се зарадваме. 

Прилагането на ваксините ще започне след разрешението на Европейската агенция за лекарствата. На този етап най-напреднали са две от ваксините, каза главният държавен здравен инспектор. Той отбеляза, че трябва да достигнем 75% имунизирани, за да е защитено обществото като цяло. Ваксините са доброволни, поясни Кунчев.

Коронавирусът в България към днешна дата

3 280 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие. Направени са 9 082 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал. Положителен резултат са дали 36 процента от изследваните.

550 са новите случаи в София, следват Бургас с 378, Варна с 359 и Пловдив  с 321 случая.

В болница са настанени 6 766 пациенти, 523-ма са в интензивни отделения. Излекуваните за денонощие са 1 935 души, а смъртните случаи са 156.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
zelka007 до: ivanrog
преди 1 месец
"заедно с ферми за норки!!!!" ... :)))

в БГ има две мисля че бяха ферми за норки и колят и дерът 130 000 норки на година ... нали хванаха че коронавирусът прескача на норки и май е възможно да прескача от там и на хора , та затова е броенето ... по интересно ще стане , щото са го фанали че прескача и на котки ... а дали го може и обратното от котки на човек ... :))) ... ти да видиш тогава чудо ...
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Според НСИ - заети в сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 174.2 хил. души, според МЗ - 243 600;
Споре НСИ - 173 хил. заети в образование, според МЗ - 102, заедно с ферми за норки!!!! и потребители на социални услуги;
Според НСИ - хора над 65г - 1,5 млн души, според МЗ - 1.8 млн. души.

Защо изобщо съществува НСИ като никой не иска да ползва данните от тях?

Още от Икономика и политика
Здравното министерство очаква 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021 г