Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат без ДДС, решиха депутатите

От БСП подкрепиха промяната в закона на първо четене, но я определиха като политическа пропаганда

Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат без ДДС, решиха депутатите

Снимка: Bloomberg 

Депутатите освободиха от ДДС за следващите две години доставката на ваксини срещу COVID-19. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за ДДС, предложени от ГЕРБ.

Нулев косвен налог се предвижда и за медицински изделия за инвитро диагностика на Covid-19 и за услуги, тясно свързани с такива ваксини и изделия, предава БНР.

От БСП подкрепиха промените, но ги определиха като политическа пропаганда, след като правителството така или иначе е обявило, че ваксините ще бъдат безплатни за хората. „Абсолютно безсмислено е освобождаването на ваксините от ДДС, ако държавата ще ги плаща“, каза социалистът Румен Гечев. 

„Защо ни занимавате с тези неща, за да печелите някаква популярност, след като от левия джоб излизат 20-те процента и влизат в десния. Ако обичате, обяснете защо този трик. Тъй като, ако държавата ще плаща, това е абсолютно безсмислено“, добави той.

Още по темата

В края на ноември на извънредно заседание на Министерския съвет беше потвърдено, че България ще участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19.

Парламентът вчера одобри предложеното от Министерския съвет участие на България в сключените от Европейската комисия споразумения за покупка на ваксини срещу COVID-19. Така депутатите дадоха зелена светлина за доставката на ваксини от производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand, както и одобриха предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

Днес правителството прие Националния план за ваксинирането срещу COVID-19, представен от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Ваксините ще бъдат безплатни и доброволни, подчерта министърът и потвърди, че те ще се поставят от лекар.

Гражданите ще имат право да изберат коя от предлаганите ваксини да си сложат, ако имат желание да го направят. Ще се разработят и препоръки за дадена ваксина към съответните групи. Личните лекари също ще могат да препоръчват ваксина.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравното министерство очаква 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021 г