Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Валентин Николов: Няма резерви за намаляване на цената на тока

Смяната на председателя на КЕВР Иван Иванов само ще донесе нестабилност в енергийната система, смята депутатът

Резерви в системата за намаляване на цената на тока няма, категоричен е депутатът от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. Неговият коментар беше направен по повод изявленията на работодателските организации, че има начин цената на тока да бъде върната на нивата отпреди 1 август.

Във връзка с разговори с различните институции бизнесът отложи своя протест, насрочен за 30 октомври, но очаква намаление на цената, както и пътна карта за реформи в енергетиката.

Още по темата

Пред БНР Николов поясни, че има предложени мерки, които могат да бъдат приложени. Сред тях например е премахването на изкривявания в някои сектори и предприятия. „Например за възобновяемите източници, но не само“, каза още той. По думите му премахването на изкривяванията в системата е много важно, за да бъдат преодолени бъдещи проблеми при либерализацията на енергийния пазар.

Депутатът е категоричен, че нищо не налага промяна на модела за изчисляване на таксата „Задължения към обществото“, за пренос и за присъединяване към мрежата на бизнес абонатите. Цената на тока за тях пък се определя от свободния пазар, припомни още той.

„Те купуват на търгове или от борси извън България. Така че цената на тока е пазарна при тях“, обясни Николов.
Той допълни, че цената на тока за бизнеса може да бъде намалена след нотификацията на наредбата за преференции на големите консуматори на електрическа енергия. Припомняме, че преди седмица стана ясно, че Брюксел е върнал за доработване първия вариант на наредбата.

Депутатът е категоричен, че смяната на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, искана от бизнеса, няма да промени нещата, защото не Иванов определя моделите, а целият състав на регулатора, при това с единодушие. Николов посочи още, че смяната на Иванов само би донесла нестабилност в системата.

По отношение на другото искане на бизнеса техни представители и синдикати да влязат в бордовете на държавните енергийни компании Николов посочи, че това трябва да става много внимателно, за да няма конфликт на интереси. В  дружества като БЕХ например имат управителен, а не надзорен съвет и участието на представители на бизнеса може да се окаже проблем при провеждането на търгове за обществени поръчки. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 4 години
Няма профилна снимка
Инвестор айде малко по сериозно.Откога разкарвачи на банички по училищата взеха да разбират от енергетика
0
 
2
 
3
преди 4 години
Няма профилна снимка
Аре бе, нямало резерви. А т.н. американски централи, работещи с държавна помощ? Защо ни вземат за ***, че не сме разбрали какво направиха Полша и Унгария? Та цените на електроенергията паднаха с 20%. Да не говорим за фотоволтаици и перки, които работят по 36 часа в денонощието. Мошеници ни управляват, същинска държавна мафия.
0
 
3
 
2
преди 4 години
Цената на токът НЕ е пазарна и няма как да е пазарна, щом производителят на най-евтин ток - АЕЦ Козлодуй е принуден понякога дори да ограничава мощността си, за да се гарантира задължителното изкупуване на НАЙ-СКЪПИЯ ток - тоя от ВЕИ.
Да не говорим за това колко ток се краде най-безочливо и полиция, съд и прокуратура не реагират.
0
 
5
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Докато изнасяте на ниски цени за да пълните партийните гуши - няма да има резерв. Паразита уби приемника.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември