IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Радев: Не би трябвало да има протест на пожарникарите*

По информация на синдикатите два зимни курорта - Боровец и Пампорово, ще останат без пожарна служба

12:25 | 14.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов. Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов. Investor Media Group

Не би трябвало да има такъв протест, заяви е вътрешният министър Валентин Радев пред събралите се пред Министерството на вътрешните работи (МВР) пожарникари, предаде БНТ. За него закриването на служби е управленски въпрос и покани протестиращите да разговарят в Министерството.

Пожарникари от цялата страна се събират пред сградата на МВР в знак на протест срещу готвени промени в сектора. Те планират шествие до финансовото министерство, с което да изразят своето недоволство от плановете за закриване на 12 участъкови и районни пожарникарски служби.

Засега не е ясно кои служби ще бъдат закрити. Синдикатите имат информация за само две - в Боровец и Пампорово. 

Опасенията на пожарникарите са, че по този начин значително ще се затруднят възможностите за реакция при инцидент в натоварените зимни курорти. Пожарникари прогнозираха пред "Нова телевизия", че пожарните коли ще се придвижват за повече от час в зимни условия след сигнал за пожар в курортите.

Общо пожарните служби в страната са 211. 

От КНСБ настояват и за увеличаване на заплащането за пожарникарите с поне 15%, което да направи секторът по-привлекателен за нови попълнения. Едно от исканията в днешния протест е именно за увеличаване на финансирането на дирекциите на пожарната и за поддръжка на телефон 112.

Пожарникарите настояват за по-добро оборудване и да имат по-добри условия на труд. 

Валентин Радев посочи още, че има заделени пари в бюджета за 2018 година за увеличаване на заплатите на пожарникарите - затова ще бъдат разпределени допълнителните 55 млн. лева за бюджета на МВР, съобщава БНТ. Според него България е на първо място по брой пожарникари на човек от населението, а незаетите щатни бройки са здравословни за сектора. 

* Статията е допълнена 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още