IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Димитров: Най-добрата опция за КТБ е да бъде продадена

Според бившия председател на Сметната палата е реалистично изплащането на гарантираните влогове да се осъществи до края на месеца

16:25 | 01.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Валери Димитров: Най-добрата опция за КТБ е да бъде продадена

„Напълно реалистично е изплащането на гарантираните влогове в КТБ да се осъществи до края на месеца", посочва бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в интервю за предаването „Конструкция” по БНР.

„Не смятам, че тези апокалиптични прогнози, които се чертаят, че, ако не се оздрави банката, ще се случи нещо много страшно. Нищо страшно няма да се случи. Просто пазарът налага своите императиви и пазарът изхвърля нежизнеспособни участници в него, категорично и безспорно“, добавя Димитров.

„Очевидно е, че тази банка, която се очерта като една политически и надзорно протежирана пирамида, няма място в българската банкова общност“, обяснява професорът.

Според него най-добрата опция за банката е да бъде продадена. Тази опция предвижда тя да бъде продадена като предприятие, като баланс на активи и пасиви, на друга банка. Най-добре е това да стане на търгов принцип, както предвижда Законът за банкова несъстоятелност. По този начин производството може да приключи бързо и има надежда при това производство конкуренцията при банки купувачи да доведе до по-добро удовлетворяване на вложителите.

Валери Димитров смята, че сегашните акционери трудно биха осъдили България, тъй като носят отговорност за съдбата на банката.

Всичко за казуса КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още