IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Симеонов даде на прокуратурата приватизацията на БМФ

Сигналът се подава в прокуратурата, защото има данни за престъпление, каза вицепремиерът

15:12 | 06.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за незаконосъобразност на решението на Арбитражния съд към БТПП по делото за промяна на приватизационния договор на Български морски флот (БМФ).

"Подаваме сигнал срещу абсолютно незаконното, според нас, решение на Арбитражния съд. Ние констатираме няколко сериозни нередности, които дават възможност за промяна на приватизационните условия на договора за приватизация на БМФ от фирмата на братя Домусчиеви". Това каза вицепремиерът на влизане в Съдебната палата преди депозирането на сигнала, предаде БТА.

Симеонов обясни, че сигналът се подава именно в прокуратурата, защото според него имало данни за престъпление. По думите му имало некоректна експертиза, която изопачава фактите.

Той поясни, че прокуратурата трябва да разследва експертите, които са направили експертизите, "въз основа на които се правят заключения за приложението на чл. 307 от Търговския закон". 

Като следствие според Симеонов Арбитражният съд излиза с незаконно решение да се промени приватизационният договор за Български морски флот, както и да се приеме за допустимо и необходимо скрапирането на значителна част от корабите в БМФ.

"Експертите смятат, че икономическото състояние на БМФ е било толкова тежко, че са били принудени да нарежат 30 на сто от корабите. Собствениците на „Кей Джи маритайм шипинг“ искат да спестят 52 млн. лева санкции за нарушен приватизационен договор. Собствениците са братя Домусчиеви. В момента държавата е ощетена с 52 млн. лева в резултат на фалшифицирани и неверни експертизи и съответно съдебно решение, в нарушение на закона, с позоваване на един член, който не е свързан с приватизационните договори. Сигналът е срещу облагодетстване на братя Домусчиеви", заяви Валери Симеонов.

Той добави, че е факт много сериозно нарушаване на приватизационния договор и в бъдеще може да се пристъпи към прекратяване на договора и фактическо връщане на БМФ на държавата.

По думите му това е първият сигнал, но ще има и втори, който ще третира закононарушения при сключването на приватизационния договор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
To korabite we4e sa osrebreni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още