Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАП поиска незабавна проверка в Национален парк „Рила"

Твърди се, че строителните дейности, осъществявани в района на езерото „Бъбрека“, са незаконосъобразни, съобщават от прокуратурата

ВАП поиска незабавна проверка в Национален парк „Рила"

„Участък в рехабилитация. Молим за повишено внимание!” Табела с този надпис няколко дни посреща туристите по пътеката за Седемте рилските езера. А зад нея – багер, самосвал и работници с кирки и лопати. Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на околната среда и водите да извърши незабавна проверка каква е причината в Национален парк „Рила" да е имало тежка строителна техника. Това се случва в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на законността и защита на обществения интерес и на основание чл.145 от Закона за съдебната власт, съобщават от държавното обвинение.

Проверката е образувана по информация в медиите за забелязани тежки строителни машини в района на Седемте рилски езера в Национален парк „Рила". Твърди се, че строителните дейности, осъществявани в района на езерото „Бъбрека“, са незаконосъобразни. По този повод ОП – Кюстендил е възложила проверка на  Областна дирекция на МВР, за което Върховна административна прокуратура е информирана.

ВАП намира за необходимо извършването на проверка, която е от компетентността на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предвид изнесената в медиите информация, както и засегнатите обществените отношения, свързани с опазване на природата, националното и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване, способстващи за развитието на културата и науката, посочват от прокуратурата. 

Още по темата

При проверката следва да се установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в Природния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк „Рила".

Вчера министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи проверка на мястото по разпореждане на премиера във връзка с изпълнението на дейностите по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза". Строителната техника е изведена от обекта и дейностите по проекта са спрени, увери след това министърът.

Установени са нарушения в изпълнението на проекта, за които ще бъде изготвен подробен доклад до министър-председателя. За установени нарушения изпълнителят ще бъде санкциониран, уточниха по-късно от екоминистерството.

Предстои извършването на възложената от министър Димитров цялостна проверка на проекта от експерти на Оперативна програма "Околна среда".

Припомняме, че в сряда премиерът разпореди проектът на Седемте рилски езера да бъде спрян. За случая с багера до езерото „Бъбрека“ стана ясно преди дни. А от Природния парк обясниха, че няма да се строи нищо, а багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
Простотията достига буквално олимпийски висоти.
Как им е минало изобщо през ума да правят алеи с чакъл на рилските езера!?
Усвоявайте пари :), ама това място не е за багери и алеи.
0
 
0
 
1
преди 1 месец
Простотията достига буквално олимпийски висоти.
Как им е минало изобщо през ума да правят алеи с чакъл на рилските езера!?
Усвоявайте пари :), ама това място не е за багери и алеи.

Още от Икономика и политика
Протестите срещу правителството и главния прокурор навлязоха в 27-ия си ден