Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Вариантите за изплащане на втора пенсия може да бъдат преработени

Втората пенсия ще е най-малко толкова, колкото са внесените осигурителни вноски, заяви Даниела Петкова

Вариантите за изплащане на втора пенсия може да бъдат преработени

Снимка: Pixabay

Посочените три варианта за изплащане на втора пенсия може да претърпят преработка, докато проектът не влезе за гласуване в парламента окончателно. Това каза Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване по повод обявените вчера промени в Кодекса за социално осигуряване.

Петкова определи предложените промени като добра втора крачка по регламентиране на изплащането на втора пенсия и уточни, че ще има и трета стъпка в тази посока. 

Още по темата

"Това, което е сигурно, е, че всеки, който се осигурява допълнително за пенсия, при пенсиониране ще получи най-малко толкова, колкото са внесените осигурителни вноски на негово име", заяви Петкова по Нова телевизия.

Тя отново подчерта, че сумата, която реално ще получаваме при пенсиониране, зависи от размера на заплатата ни през всеки месец, както и от това колко години трудов стаж има осигуреният. Удръжките от заплатата по втория пенсионен фонд са в размер на 5%, припомни тя.

Още по темата

Държавата ще задължава частните фондове да гарантират, че ще получаваме минимум това, което вече сме внесли като спестяване за старини, ако сумата по някаква причина се окаже по-малка.

Таксите на дружествата са нулеви за целия период от време. А от начина, по който са управлявани парите, зависи колко повече от брутните вноски ще имаме в партидата си”, поясни Петкова.

Моделът на пенсионното осигуряване ще се развива, но сега е в началото и то е трудно, коментира от своя страна бившият социален министър Лидия Шулева.

Реформата в пенсионната система е половинчата, отбеляза тя, като уточни, че вноските по втория стълб трябваше да стигнат до 7%, но останаха 5 на сто. Съвсем естествено е сумата, която се натрупва в продължение на 20 години, да не е толкова голяма, посочи Шулева.


 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
0
 
5
Спящият бик до: hagan
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Глупости! Почти всички фондове имат положителна доходност от началото на съществуването си, кой е фондът на загуба?
1
 
4
 
4
hagan до: neverland
преди 8 месеца
абсолютно си прав и никой не може дати каже как се образуват дяловете и след като разбрах че за 10 години събраните ми пари са със 10 % процента по малко от взетите ми от заплати -отидох и ги преместих в държавния фонд-пирамиди няма да финансирам
0
 
3
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Няма как "Държавата ще задължава частните фондове да гарантират, че ще получаваме минимум това, което вече сме внесли като спестяване за старини, ако сумата по някаква причина се окаже по-малка", зощото ти внасяш 50 лв/мес с които се обръщат в 25 дяла по 2 лв/всеки(например), а цената на тези дялове се променя постоянно.
Гатанката е какво правим ако за 20 години си внесал номинално 20 000 лв, които се равняват 45 768 дяла, а цената на 1 дял към момента на изплащането се е сринала до 0,35 лв, което обърнато в пари е 16 000 лв?
1
 
3
 
2
forum_rookie до: Императорът
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Абсолютно всичко, което е казал Л. Христов по въпроса е вярно. Горният хлъзгав текст по никакъв начин не противоречи на неговата теза за т. нар. "втора пенсия".
4
 
3
 
1
преди 8 месеца
Останаха вноските 5%, защото ненаситните прахосници от Ной трябва да гепят !!! На всичко отгоре платените им клакьори подлъгват хората да си подарят парите от частните си партиди на тяхната изправена пред фалит държавна пирамидка.

Абе, къде е Л. Христов? Откак за последно го опозорих във форумът - вече няколко месеца се крие като мишкуняк от гладен котурак !!!!

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 април