Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС: Няма да има видеонаблюдение на изборите

Това следва от постановеното минути преди 18 часа днес определение от тричленен състав на Върховния административен съд

ВАС: Няма да има видеонаблюдение на изборите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април, след като Върховният административен съд (ВАС) излезе с определение във връзка видеозаснемането на броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите след края на изборния ден.

Тричленният състав остави без разглеждане искането за спиране на изпълнението на обжалваната част от акта – съвместни указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) относно обработването и защитата на личните данни, става ясно от съобщение, изпратено до медиите от пресцентъра на институцията. 

Още по темата

ВАС е преценил, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по съществото на заявеното искане. Такова  възниква след сезиране на съда с позоваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват. Поради това искането е недопустимо, приемат върховните магистрати.

Казусът стигна до върховната инстанция, след като първоинстанционния административен съд обяви видеонаблюдението за законно, а ЦИК и КЗЛД обжалваха определението.

Искането за спиране на изпълнението на указанията за обработката и защитата на личните данни беше направено за първи път днес по време на открито съдебно заседание от  „Демократична България - Обединение“. 

Според Венцислав Караджов, който оглавява КЗЛД, първоинстанционният съдебен акт поставя българските граждани без право на защита на личните данни. Освен това процедура за видеонаблюдение няма в Изборния кодекс.

"Изборното право е публично право. Важи принципът - това, което е разписано, е единствено възможното да се направи. Това не са гражданско-правни отношения, при които важи принципът - това, което не е забранено, може да се прави. В случая българският съд е направил точно това - изтълкувал е гражданско-правните принципи и ги е приложил в публичното право. Не значи, че в закона за устройство на територията, когато нещо изрично не е забранено, то лицето може да го направи и да си построи къща там, където не е разрешено", изтъква Караджов.

Тримата административни съдии отказват предварително изпълнение на решението, с което се допуска видеонаблюдение на изборите и с мотив, че дори и да бяха спрели изпълнението на указанията на ЦИК и КЗЛД, пак нямаше как да има видеонаблюдение на изборите, защото днешният им акт подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд, т.е. не може да влезе в законна сила до провеждането на тази изборна процедура.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Сандов: Нужни са общи усилия за подобряване на качеството на въздуха в София