Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС окончателно отхвърли искането на Манолова за касиране на изборите в София

Решението на първата инстанция е обосновано и правилно, смятат върховните съдии

ВАС окончателно отхвърли искането на Манолова за касиране на изборите в София

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд София - град от 7 февруари 2020 г. по делото, образувано по жалба на Мая Манолова в качеството й на кандидат за кмет на София срещу резултатите от местните избори в столицата през 2019 г. С него бяха потвърдени изборните резултати в София.

Върховните магистрати приемат в мотивите си, че решението на първата инстанция е обосновано и правилно, а подадената жалба срещу него е неоснователна, посочват от ВАС.

Според върховните съдии Административният съд е изследвал задълбочено фактическата обстановка, анализирал е събраните доказателства и правилно е приел, че няма основания за отмяна на изборните резултати в Столичната община.

Изводите на Административния съд са основани върху подробно обсъждане и преценка на всички доказателства. Съобразена е спецификата на проведения избор и правилно са тълкувани и приложени относимите правни норми от материалния закон, релевантни за правилното провеждане на местните избори в София.

При извършената проверка за приложението на Изборния кодекс от Административния съд не са били установени визираните от касатора нарушения.

Решението на ВАС е окончателно.

Припомняме, че Мая Манолова поиска касиране на местните избори в София през ноември миналата година, като предостави томове с доказателства за изборни нарушения и нерегламентирано преправяне на протоколи.

Инициативният комитет на Мая Манолова обяви, че ще иска касиране на изборите веднага след обявяването на крайния резултат.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Валери Симеонов: Водим отделни разговори с всички от патриотичното пространство