Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС оспори решение на пернишкия съд за изгаряне на биомаса в ТЕЦ „Република“

Използваното гориво е с неясно качество и замърсява околната среда, мотивират се върховните съдии

ВАС оспори решение на пернишкия съд за изгаряне на биомаса в ТЕЦ „Република“

Снимка: Pixabay

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решение на Административен съд - Перник от 30 октомври 2019 г., с което е отменена заповед за спиране на част от мощностите на „Топлофикация – Перник“, съобщи съдебната институция.

Още по темата

Принудителната административна мярка (ПАМ-3) е издадена на 4 септември 2019 г. от директора на РИОСВ – Перник. 

С нея принудително от 5 септември 2019 г. е преустановена работата на част от мощностите на „Топлофикация – Перник“. Това са два парогенератора, които са част от горивна инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия – ТЕЦ „Република“. Мощностите са спрени до преустановяване на административните нарушения от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

Върховните съдии приемат, че решението на първоинстанционния съд е необосновано и е постановено в нарушение на материалния закон и затова трябва да бъде отменено.

„Топлофикация – Перник“ е допуснала нарушения на условията на издадените комплексно разрешително и разрешително за емисии на парникови газове, като в периода януари – юли 2019 г. е докладвала използването на гориво от биомаса – 1530 т дървесен чипс.

Това е основание за прилагане на принудителни административни мерки от Закона за опазване на околната среда, които имат за цел да преустановят нарушенията.

Този вид административни мерки имат за приоритет защитата на обществения интерес при опазването на околната среда и защитата на здравето на хората чрез контрол върху източниците на замърсяване и създаване на икономическа организация на дейностите по опазване на околната среда.

Използването на гориво от дървесна биомаса с неясно качество води до допълнителни емисии от парникови газове и съответно – до пряко постъпване в атмосферния въздух, водите и почвите на вредни за човешкото здраве вещества, пише в мотивите на ВАС.

Решението по административното дело, образувано във ВАС по касационна жалба на „Топлофикация - Перник", е окончателно.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото