Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС отмени част от текстовете на Наредба Н-18

Според магистратите при приемането на измененията в документа са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила

ВАС отмени част от текстовете на Наредба Н-18

Снимка: Архив Ройтерс

Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил текстове от Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Това съобщиха от съда.

Според решението на магистратите при приемането на измененията в наредбата са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, които са достатъчно основание за тяхната незаконосъобразност, както и че същите водят и до нарушение на материалния закон.

„Законът придава изключително значение на мотивите на предложението за приемане на нормативен акт и възможността за предварителното му разгласяване и обсъждане с всички заинтересовани преди внасянето му за обсъждане и приемане от компетентния орган, за да се гарантират принципите на обоснованост, стабилност откритост и съгласуваност, които формулират и целите на разпоредбата. Спазването на тези изисквания дава гаранции, че при формирането на волята на органа ще бъдат съобразени всички необходими обстоятелства при регулиране на определени обществени отношения по един разумен, компетентен и стабилен начин“, пише в решението.

Investor.bg припомня, че в началото на годината след сериозно обществено недоволство тогавашният финансов министър Владислав Горанов отложи с шест месеца приемането на промените в наредбата, които трябваше да влязат в сила на 31 януари тази година. В крайна сметка срокът бе изместен до края на 2020 година.

Наредбата създаде сериозни проблеми на бизнеса в страната, а много компании вече инвестираха значителни средства, за да отговорят на изискванията. Заради спорните текстове Българска стопанска камара и още 43 организации и фирми заведоха дело в края на юли миналата година. 

Още по темата

Според ВАС в Наредба Н-18 има нарушение на чл. 77 от Административно-процесуалния кодекс, съгласно който компетентният орган издава нормативния административен акт, след като обсъди проекта заедно с представените становища, предложения и възражения. В случая не е налице обсъждане по смисъла на цитираната норма. Приложените  по делото справки за предложенията, становищата и възраженията, получени при публикуването на проектите на наредбите на интернет страницата на министерството на финансите и на Портала за обществени консултации, не установяват изпълнение  на законовите изисквания. Това обосновава извод, че обсъждането е формално.

Върховните съдии приемат, че са нарушени и изискванията на чл. 6, § 1 от Директива ЕС 2015/1535. Според нея трябва да бъде изпълнена процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила относно услугите на информационното общество.

Междувременно вчера бяха окончателно гласувани промените в данъчните закони за следващата година. В текстовете се посочва, че разпоредбите на Наредба Н-18, касаещи софтуерите за управление на продажбите ще бъдат пожелателни.

Кои са отменените текстове от ВАС?

Става дума за чл. 3, ал. 16, чл. 16, ал. 3, чл. 38, ал. 4, чл. 52б, чл. 52 г, чл. 52д, чл. 52и, чл. 52к, ал. 2, чл. 52н и Приложение № 34 и 35 от Наредба № Н-18 или по-конкретно:

 • отчитане на продажбите от електронен магазин чрез издаване на фискален/системен бон, генериран в електронен вид, без да се отпечатва на хартиен носител, който се предоставя на електронен адрес на клиента.
 • контрол за въвеждане в експлоатация и регистрация на ЕСФП;
 • съхранение на копие за регистрация на ФУ при продажби на  стоки и услуги от автомати на самообслужване и при продажби само чрез електронен магазин;
 • декларация от  производител/разпространител на СУПТО;
 • задължението да се съхранява базата данни на лицата по чл. 118, ал. 18 от ЗДДС само на територията на Република България или на държава – членка на ЕС (при SaaS);
 • осигуряване на достъп на НАП до базата данни, включително дистанционен достъп до “одиторския профил” на софтуера за конкретно задължено лице (при SaaS);
 • осигуряване на достъп до всички устройства, които работят с използвания в обекта софтуер – сървъри, работни станции, ФУ и др.
 • достъп на НАП до други софтуери или модули от други информационни системи и съхраняване на тази информация в сроковете по ДОПК;
 • достъп до създаваната чрез софтуера на електронния магазин информация (текуща база данни и архивни копия на базата данни) и съхраняване на тази информация в сроковете по ДОПК;
 • Изисквания към процедурата за извличане на информация от КЛЕН;
 • Съдържание на публичния списък на софтуерите, за които е декларирано съответствие с изискванията, посочени в приложение 29 към чл. 52а от Наредба № Н-18 от 2006 г. съгласно чл. 118, ал. 14 от ЗДДС.


 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
3
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Е, сетиха се! Чак когато наредбата я отмениха.
0
 
5
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Владко забърка кашата и се оттегли на тиха службичка като консултант (така им викат на перачите).Пък кой плаща масрафа на недоносчето Н-18.Ние разбира се.Калвото и да стане те обират каймака а ние плащаме масрафа.Тъй че оня толуп да не ми обикаля с джипката щото пак ние му плащаме бензина.

Още от Икономика и политика
Близо 60% от българите одобряват служебното правителство