IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени решението на ЦИК машинно гласуване да има само в 500 секции*

Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване

10:52 | 01.02.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот, предаде БТА. 

Решението на съда е окончателно.

Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване.

Делото започна по жалба на "Нова република".

Вчера говорителят на ЦИК заяви, че Комисията ще се съобрази с решението на съда и ако трябва, ще обяви обществена поръчка за закупуването на допълнителни машини за секциите в страната.

Днес, след решението на ВАС, говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че Централната избирателна комисия ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов. По думите му има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно - за подвижните избирателни секции и секциите в чужбина.

Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време, каза Томов. Според него е необходим обществен дебат, защото това е проблем не е само на ЦИК и отговорните институции в България следва да положат съвместни усилия да се реши този казус.  

Министерският съвет ще коригира план-сметката за парламентарните избори след решението на ВАС, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Първоначално беше планирано изборите на 26 март да струват около 30 млн. лева. 

На 2 февруари в Министерския съвет ще се проведе работна среща на вицепремиера Стефан Янев, отговарящ за провеждането на изборите, с представители на всички ангажирани с вота институции и с ръководството на ЦИК.

*Новината е допълнена в 15.45 ч.

Вижте коментар на Мартин Димитров и Димитър Главчев за решението на ВАС във видеото на Bulgaria ON AIR:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още