IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени решението на ЦИК, но референдумът не става задължителен

Около 11,5 хил. гласа не достигат, за да може резултатите от допитването да са задължителни, реши съдът

16:32 | 10.02.17 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от референдума, проведен заедно с президентските избори. Магистратите връщат преписката за ново произнасяне при спазване на задължителните указания на съда при тълкуването и прилагането на закона.

И според днешното решение на ВАС обаче броят на гласовете не е достатъчен, за да може резултатите от допитването да са задължителни за Народното събрание. 

Според съда броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването, защото са отчетени само намерените в кутиите за гласуването пликове – 3 488 588.

Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини.

Според ВАС, както и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани трябва да бъде 3 489 080.

Съдът изцяло се основава на резултатите от съдебна математико-статистическа експертиза, която дори получи допълнителен срок от десет работни дни за изготвяне на експертизата.

За да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума обаче трябва да има поне 3 500 585 действителни бюлетини. Така недостигащите гласове не са около 12 хил., както се твърдеше от ЦИК, а около 11,5 хиляди.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване пред горна инстанция в 14-дневен срок.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
Да не го приемете като при ТРЪПМФФФ С 3 МИЛИОНА ПО МАЛКО ГЛАСА И ПАК ГО ИЗБРАХА !!! Това са смешни решения, че то утре ако след изборите и БСП вземе, че спечели с РЕФЕРЕНДУМ ЩЕ НИ РАЗКАРА И ОТ ЕС И НАТО!!! Този начин на избори са смешни, по вътрешните политически проблеми !! некадърните и необразованите, няма как да имат същите права, това също трябва да го има, който не плаща данъци също!! ЗА БРЕКСИТА, КАКВА Е ТАЗИ РАЗЛИКА ОТ 48% ДО 52%, КОИ ПЕЧЕЛИ ПРИ ТАКЪВ РЕЗУЛТАТ, ТОЙ Е ПРИБЛИЗИТЕЛНО РАВЕН!!! НЯМА ПОБЕДИТЕЛ.... СМЕШНО Е ДА ВИ ВКАРВАТ В ТЕЗИ ГЛУПОСТИ, НО НИЩО И ТОВА ЩЕ ПОНЕСЕТЕ !! ?? НЯМА КАК ЕДНИТЕ ДА СА С 4 % ПОВЕЧЕ И ДА СЕ ПРИЕМЕ ТЯХНОТО РЕШЕНИЕ, ПРЕКАЛЕНО Е ГЛУПАВО ПРОСТО!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
antonio1234
преди 7 години
Без кръв няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Уйдурдисаха го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още