Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС отмени рестрикциите на НЗОК за лечение на хепатит С

Решението подлежи на обжалване

ВАС отмени рестрикциите на НЗОК за лечение на хепатит С

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд (ВАС) постанови да не се прилагат новите правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, докато не приключи окончателно делото за легитимността им. Това става ясно от определение на първа инстанция в съда.

Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Жалбата във Върховния административен съд (ВАС) срещу новите правила за лечение на хепатит С беше подадена от Сдружение „ХепАктив”.

Новите правила за прилагането на безинтерфероновите терапии бяха приети от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в последните дни на миналата година и отключиха вълна от недоволство. 

Още по темата

С новите критерии Здравната каса затегна лечението на хепатит С с безинтерферонови терапии, които водят до пълното излекуване на пациентите. Лекарите нямат право сами да решават предписването на терапията, а са длъжни да използват най-евтината. На практика по новите критерии от началото на 2017 г. фондът плаща за терапия, но предписването се определя според икономическата целесъобразност, а не по медицински причини.

Острата реакция на пациентите, лекарите и фармацевтичните фирми срещу тези рестрикции впоследствие предизвика НЗОК да търси допълнителни отстъпки, които да намалят цената на терапиите. Така Здравната каса обяви ново договаряне за лекарствата срещу хепатит С, но не предвиди промяна в режима на реимбурсация.

Проблемът с избора на най-евтината терапия обаче остана, защото се запази изискването на пациентите да се изписва най-евтиният медикамент.

Очаква се през март новите правила за лечение на хепатит С да бъдат пренаписани.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Десислава Танева: Общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона