Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС отново ще гледа жалбата на "Българско лято"

Тричленен състав на Върховния административен съд ще преценява дали Министерският съвет правилно е включил партията в списъка по санкциите "Магнитски"

ВАС отново ще гледа жалбата на "Българско лято"

Снимка: Pixabay

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) върна за повторно разглеждане пред тричленен състав жалбата на партия "Гражданска платформа Българско лято" срещу решението на Министерски съвет за включването й в списък във връзка с наложените от САЩ санкции на български лица по закона "Магнитски", предаде БТА.

Още по темата

В края на юни тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на партията за незаконосъобразност на решението на Министерския съвет и прекрати производството по делото.

Актът на правителството, с който се създава списъкът по санкциите "Магнитски", задължава министрите и другите органи на изпълнителната власт да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения.

Според настоящия петчленен съдебен състав политическата партия "Гражданска платформа Българско лято" на Васил Божков има правен интерес от оспорването и подадената жалба срещу решението на Министерския съвет е допустима за разглеждане.

В решението на съда се допълва, че право да оспорват административните актове имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от тях, или за които те пораждат задължение.

Затова съдът отменя решението на тричленния състав в тази му част. Съдиите обаче отбелязват, че правилно е било отказано спиране на изпълнението на решението на Министерския съвет. Определението е окончателно.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преброителите започват обхода си по домовете