IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди глобата на Чипита България за заблуждаваща реклама

Съдът подкрепя Комисията в решението, че рекламата на продукт заблуждава потребителите

16:18 | 08.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд (ВАС) потвърди глобата за „Чипита България“ АД, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за заблуждаваща реклама.

В края на 2015 г. Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция на "Чипита България" от близо 147 хил. лв. заради рекламния клип на продукта на компанията 7 days Pizzeti. Комисията наложи глоба от над 12 хил. лв. и на "Блек Чери" - фирмата, изготвила рекламния продукт. Сумите представляват 1% от приходите на всяко от дружествата през 2014 г. 

В хода на проучването е установено, че рекламният клип съдържа заблуждаващи елементи относно произхода на стоката, като с него се създава впечатление у потребителите, че предлаганият продукт – бърза снаксова закуска „7days Pizzeti”, е с италиански произход, а не произведен в завода на "Чипита" до София.

ВАС подкрепя изводите на антимонополната комисия, че вниманието на потребителя е насочено звуково и визуално към елементи, които целят да внушат италиански произход на стоката. Създаването на погрешно впечатление у потребителите води до увреждане на интересите им.

Решението на ВАС е окончателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още