Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС потвърди картел при производители на олио

Няколко компании ще трябва да платят над 2 млн. лв. заради забранени споразумения, които нарушават принципите на конкуренцията

ВАС потвърди картел при производители на олио

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2013 г., с което се глобяват няколко дружества за производство на бутилирано слънчогледово олио, заради картел. Това съобщиха  от антимонополния орган.

Причината за санкцията е забранено вертикално (антиконкурентно) споразумение, което по своята цел ограничава конкуренцията на пазара. Компаниите, които ще платят глобата са „Калиакра“ АД (110 700 лв.), „Бунге Зрт - Унгария“ (628 944 лв.), „Бунге Румъния Срл“ (91 277 лв.), „Гама-Ник-Митев-2004“ ЕООД (355 404 лв.), „Теодоро Бабаров-Клио Комерс“ ЕТ (136 280 лв.), „Д и Д Комерс Енд Диливъри ООД“ (358 689 лв.), „Лъки 2003“ ООД (181 214 лв.) и „Вучко 2-Братя Вучкови и Сие СД“ (200 681 лв.). Общо сумата е над 2 млн. лв., като размерът на санкциите е определен съгласно записаното в Закона за защита на конкуренцията или – окончателният индивидуален размер на наложената санкция не трябва да надвишава 10% от общия оборот за предходната финансова година на предприятието.

Комисията е установила, че е налице механизъм за определяне от доставчиците на цени за препродажба, с конкретни стойности за различните нива на реализация на продуктите, при което се постига контрол при ценообразуването по цялата верига на реализация на продукта от ниво доставчик до крайния клиент. Непосредственият ефект от този механизъм е елиминирането на ценовата конкуренция между дистрибуторите на марката и повлияване в значителна степен на цената към потребителя, се казва в съобщението от КЗК.

От решението от 2013 г. на антимонополния орган става ясно, че производството е образувано по повод извършен секторен анализ на конкурентната среда на двата взаимосвързани пазара за производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио на националния пазар. Предмет на проучването е поведението на предприятията при сключване на договорите за дистрибуция на едро между  "Калиакра", "Бунге Зрт", "Бунге Румъния Срл" и дистрибуторите им и анализ на конкретни клаузи по договорите и прилаганите търговски практики при реализацията на бутилирано слънчогледово олио на пазара на едро. 

Още по темата

Проучването установило, че договорите между доставчиците и дистрибуторите са напълно идентични  по съдържание, като е налице механизъм за определяне от доставчиците на цени за препродажба, с конкретни стойности за различните нива на реализация на продуктите. За спазване на зададените цени са въведени стимули под формата на отстъпка за дистрибутора.  

Мотивът на дружествата да обжалват решението на КЗК пред Върховния административен съд е, че действията на антимонополния орган във връзка с предявяване на непълна версия на определението и отхвърляне на последващото искане на дружествата за достъп до доказателствата и материалите по преписката, нарушават правото им на защита и противоречат на принципите за справедливост на процеса, които са признати и утвърдени от българската Конституция и закони и съставляват съществени процесуални нарушения.

В крайна сметка решението от 20 август 2018 г. на петчленен състав на ВАС отменя решението на тричленен състав на съда от 2017 г. в полза на компаниите, а също така отхвърля и техните жалби. Дружествата ще трябва да заплатят на КЗК и общо 500 лв. разходи по делото. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска