Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС прекрати делото на "Инерком България" заради сделката за ЧЕЗ

Съдът е оставил жалбата на дружеството без разглеждане, защото вече няма правен интерес и чешката група се е договорила с друг купувач

ВАС прекрати делото на "Инерком България" заради сделката за ЧЕЗ

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на „Инерком България" ЕАД във връзка със сделката за покупка на българските активи на ЧЕЗ и прекрати производството по делото.

Предмет на административно дело №10391/2018 г. беше решение № 805 от 19 юли 2018 г. на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). С него антимонополната комисия забранява концентрацията между предприятията, която ще се осъществи чрез придобиване на контрол от страна на „Инерком България" ЕАД върху предприятията от групата на „ЧЕЗ" а. с. в Република България.

Още по темата
Според ВАС жалбоподателят „Инерком България" ЕАД няма правен интерес от продължаване на производството по обжалване на решението на КЗК. Това налага жалбата да бъде оставена без разглеждане, а образуваното въз основа на нея съдебно производство - прекратено. Причината е, че междувременно компаниите „ЧЕЗ" а. с. и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс" Б.В. са сключили договор за продажба с друг купувач - „Еврохолд България" АД.

Определението може да бъде обжалвано  с частна жалба пред петчленен състав на ВАС.

„Инерком България“ се споразумя с ЧЕЗ да купи българските активи на дружеството през 2018 г. След отказа на КЗК обаче да одобри сделката чешката група започна наново да търси купувач и се договори с „Еврохолд България“. КЗК и на тях забрани сделката, но наскоро ВАС върна преписката за ново разглеждане.

Преговорите между „Инерком“ и ЧЕЗ пропаднаха окончателно през пролетта на миналата година.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември