IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС върна казуса с изгарянето на отпадъци в „Топлофикация - Сливен“

Първоинстанционният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила, смятат върховните съдии

15:36 | 22.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) върна казуса с изгарянето на отпадъци в „Топлофикация- Сливен“ за ново разглеждане от друг състав на Административен съд  София – град, съобщават от съда.

Административно дело беше образувано по касационни жалби на Сдружение "За Земята - достъп до правосъдие", Сдружение "За Дива Природа Балкани" - София и "Институт за зелена политика" срещу решение на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по околна среда. С него е издадено комплексно разрешително на "Топлофикация Сливен" ЕАД за експлоатацията на "Горивна инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия".

Върховните съдии приемат, че първоинстанционният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила и затова делото следва да бъде върнато за ново разглеждане. 

Административен съд София - град е отказал да назначи разширена съдебно-техническа експертиза, въпреки че са били формулирани конкретни технически въпроси във връзка с технологията за производство на топлинна и електрическа енергия. При това положение е следвало да уважат исканията на жалбоподателите за установяване на факти, важни за предмета на спора. Първоинстанционният съд също така не е изложил и подробни съображения защо счита, че не е наложително допускането на разширена експертиза, пише в мотивите на съда.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.

През февруари Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС), в ТЕЦ-ове, свързани с бизнесмена Христо Ковачки –  ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“.

Проверката бе по повод постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества.

Резултатите от проверката на ДАНС, полиция и РИОСВ не откриха нарушения в „Топлофикация“ – Сливен във връзка с инсталацията за изгаряне на RDF и биомаса, която работи на територията на дружеството.

ТЕЦ Сливен не изгаря опасни отпадъци, обяви тогава директорът на топлоцентралата инж. Павлин Костов по повод проверка на прокуратурата, ДАНС, Икономическа полиция и РИОСВ по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

ТЕЦ-ът изгаря между 3 и 4% модифицирано гориво и притежава комплексно разрешително за изгаряне на отпадъци. Според Костов в ТЕЦ Сливен се изгаря RDF гориво и биомаса от България и няма внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още