IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Грудев пак оглави ДФ “Земеделие“

Управителният съвет на Фонда избра ново ръководство на Разплащателната агенция

16:40 | 19.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) избра ново ръководство, като за изпълнителен директор отново е избран Васил Грудев, съобщи пресцентърът на Фонда. 

Смяната на ръководството на ДФЗ се наложи след като управителният съвет прие подадената от Живко Живков молба за освобождаване от поста изпълнителен директор. В заявление до министъра на земеделието Десислава Танева той моли да бъде освободен "поради лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност" на ведомството. Оттеглянето му се случва на фона на арестите на петима служители на фонда, проверките на къщите за гости и загубените евросредства по програмата за рибарство.

Управителният съвет на фонда прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. На заседанието беше освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев.

Калоян Костадинов е сменен заради повдигнато обвинение от прокуратурата във връзка с дружества на Миню Стайков. Тезата на прокуратурата е, че фирмите на Стайков са получавали неправомерно европейски пари по Програмата за развитие на селските райони. Цитираната от обвинението сума е в размер на 1,8 млн. лева. Костадинов е правил проверките на къщите за гости.

Investor.bg припомня, че баща на Калоян Костадинов е председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който твърди, че синът му не се познава със Стайков и не е получил от него луксозен автомобил.

Едно от овакантените места в ДФЗ като заместник-изпълнителен директор заема Иван Капитанов. От 2017 г. до момента той е заместник председател на съвета на директорите на Пристанище Бургас ЕАД. От 2014 до 2017 г. е председател на борда на директорите на дружеството. От април 2011 г. до ноември 2013 г. е бил заместник-изпълнителен директор на ДФЗ. Работил е от 2002 г. до 2011 г. в Министерство на финансите като държавен експерт в дирекция „Финанси на реалния сектор“.

Професионалната кариера на Васил Грудев е свързана с ДФЗ. От април 2006 г. до август 2013 г. той заема различни позиции във фонда. От април 2006 г. до декември 2008г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“. От  август 2011 г. до август 2013 г. е заместник - изпълнителен директор на Държавен фонд  „Земеделие“, а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ. В периода  август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на земеделието и храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още