IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Хората правят боклука, а не квадратните метри

Такса смет няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее – защото ще има ред, твърди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

08:48 | 08.09.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Принципът „замърсителят плаща” е въведен във всички културни държави – хората правят боклука, а не квадратните метри. Това каза в ефира на bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му в момента високотехнологични предприятия, които рециклират сами своите отпадъци, плащат много повече от някои производствени дружества, които генерират повече боклук.

Припомняме, че вчера парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. Според законопроекта до 2 години общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални „торбички“ - черна за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране. 

Бизнесът обаче настоява мярката да бъде въведена по-бързо, а общините пък поискаха отсрочка.  

„На общинските администрации е необходимо време да реорганизират работата си – нови партиди, нов софтуер, нови машини, нужно е и време за информационна кампания. Няма защо при толкова важен законопроект да прибързваме с прилагането му, а именно общините ще го прилагат”, коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров, който също бе гост в студиото. 

Васил Велев пък припомни, че дебатът за тази промяна започна през 2013 г., и оттогава се отлага всяка година. „Това е нов опит да се шикалкави, но когато някой друг плащ за твоите боклуци, очаквано няма и никакъв стимул те да се намаляват”, смята Велев.  

„Трудно е да се предположи с колко ще се увеличи такса смет, затова имаме нужда от време – да проиграем вариантите, да се допитаме до населението, не искаме 5 години отсрочка, а искаме законопроектът да влезе в сила от 2020 г.– за да го направим както трябва”, обясни Гуджеров.

На вчерашното заседание на бюджетната комисия депутати от ГЕРБ също коментираха, че част от промените в Закона за местните данъци и такси действително могат да влязат в сила година по-късно, вместо през 2019 г., както е предвидено в момента.

„Със сигурност таксата ще се поскъпне. Искахме и справка, за да видим каква е събираемостта – защото, като се вдигне таксата, ще падне събираемостта”, посочи кметът на Самоков Владимир Георгиев, който също участва в разговора.  

Според Велев таксата няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее – защото ще има ред. „Илюзорно е, че бизнесът плаща повече – хората, които работят в заводите, го плащат”, посочи той.

„Не търсим само финансовата част, а да променим отношението към екологията”, отвърна  Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Не са опаковките само. 750 хил тона са само хранителните отпадъци, това не е опаковка. Добави домашен прах, хартия(тоалетна, вестници/списания/брошури, домакинска...), добави метали, дървесина, платове... А иначе и сега има такса за опаковките ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
понеже последната година главния прокурор показа че разбира от всичко, от наргилета до ВЕЦ-ове, та реших че да си разбирач от всичко е изискване за позицията и за това го предложих, иначе незнам какви амбиции има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 6 години
Не хората Велев, а опаковките правят ***. За това трябва да се помисли и да се натресат такси на търговците и производителите и всеки да организира рециклирането на амбалажа си. Кутийки шишенца, торбички, хартийки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 6 години
като цяло не е случаен човек :) , доста грамотен и си разбира от работата. виж къде е директор, погледни после къде се листват дружествата и колко допринасят за БВП и износа. затова го цитират по темата. много се съмнявам за каквато и да е длъжност с правна насоченост да го спрягат или той да се натиска... като цяло коментира неща касаещи бизнес групата която управлява и не съм запознат, но май няма голямо отношение към държавните поръчки дето според хидроиндженера се наричаха "разпределяне на порций власт"... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
тоя разбира от всичко, ще е следващия главен прокурор ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Хората правят ***, но не всички хора са равни. Едни събират по чувал *** на ден, други на седмица. Едни пазаруват всяка вечер с 2 големи торби и ***'ат като за световно, а други живеят здравословно. Едни живеят под социалния минимум и ядат хляби кисело мляко, а други всяка година ремонти правят.Така че квадратните метри не правят ***, но са индикатор. Най-справедливо би било ако се плаща на чувал с ***, а не на човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
При положение, че 2/3 подкрепят ТОЛ таксата е чудно как не са съгласни за еквивалента при такса смет. Кмета на Самоков е признал какъв им е основния проблем - ниска събираемост от гражданите за сметка на бизнеса, но това е проблем на администрацията, ПОЧНЕТЕ ДА РАБОТИТЕ! В момента липсва всякакъв стимул за общините да се опитват да намалят таксата, просто защото изнудват бизнеса. Дори и предложените варианти са не напълно справедливи, но са дългоотлагана стъпка в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 6 години
Кой точно бизнес плаща повече? В моя квартал разделните кофи са на 1км. Събирам разделно, но все пак живея в къща. Нямам място за компост още повече че имам малко дете, което не желая да излагам на плесени и вируси както ми предлага общината! За сметка на това плащам като всички останали, но пък не ми събират половината *** защото съм си косял тревата в двора??? Е добре бурени да оставя защото сменили камионите с някакви по-евтини и не можели да събират "зелени" отпадъци?!!! Да съм купувал найлонови чували (още *** и то не събран разделно!!!) и да съм слагал тревата в тях....Имам избор:1) Да замърсявам повече природата с найлонови отпадъци2) Да замърсявам природата с повече лекарства за детето3) Да "дам некой лев" на братя "***" и те да ги хвърлят някъде - по-евтин, но също неекологичен вариант, макар и по-екологичен от 1 и 2, които "цивилизованата" ни община предлага.Ако ще се спираме на вариант 3 предлагам да отпадне данък смет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още