Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Васил Велев: Хората правят боклука, а не квадратните метри

Такса смет няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее – защото ще има ред, твърди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

Васил Велев: Хората правят боклука, а не квадратните метри

Снимка: Pixabay

Принципът „замърсителят плаща” е въведен във всички културни държави – хората правят боклука, а не квадратните метри. Това каза в ефира на bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му в момента високотехнологични предприятия, които рециклират сами своите отпадъци, плащат много повече от някои производствени дружества, които генерират повече боклук.

Припомняме, че вчера парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. Според законопроекта до 2 години общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални „торбички“ - черна за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране. 

Бизнесът обаче настоява мярката да бъде въведена по-бързо, а общините пък поискаха отсрочка.  

„На общинските администрации е необходимо време да реорганизират работата си – нови партиди, нов софтуер, нови машини, нужно е и време за информационна кампания. Няма защо при толкова важен законопроект да прибързваме с прилагането му, а именно общините ще го прилагат”, коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров, който също бе гост в студиото. 

Още по темата

Васил Велев пък припомни, че дебатът за тази промяна започна през 2013 г., и оттогава се отлага всяка година. „Това е нов опит да се шикалкави, но когато някой друг плащ за твоите боклуци, очаквано няма и никакъв стимул те да се намаляват”, смята Велев.  

„Трудно е да се предположи с колко ще се увеличи такса смет, затова имаме нужда от време – да проиграем вариантите, да се допитаме до населението, не искаме 5 години отсрочка, а искаме законопроектът да влезе в сила от 2020 г.– за да го направим както трябва”, обясни Гуджеров.

На вчерашното заседание на бюджетната комисия депутати от ГЕРБ също коментираха, че част от промените в Закона за местните данъци и такси действително могат да влязат в сила година по-късно, вместо през 2019 г., както е предвидено в момента.

„Със сигурност таксата ще се поскъпне. Искахме и справка, за да видим каква е събираемостта – защото, като се вдигне таксата, ще падне събираемостта”, посочи кметът на Самоков Владимир Георгиев, който също участва в разговора.  

Според Велев таксата няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее – защото ще има ред. „Илюзорно е, че бизнесът плаща повече – хората, които работят в заводите, го плащат”, посочи той.

„Не търсим само финансовата част, а да променим отношението към екологията”, отвърна  Георгиев.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
ivanrog до: misanthrope
преди 3 години
Няма профилна снимка
Не са опаковките само. 750 хил тона са само хранителните отпадъци, това не е опаковка. Добави домашен прах, хартия(тоалетна, вестници/списания/брошури, домакинска...), добави метали, дървесина, платове... А иначе и сега има такса за опаковките ;)
0
 
0
 
7
khao до: zelka007
преди 3 години
Няма профилна снимка
понеже последната година главния прокурор показа че разбира от всичко, от наргилета до ВЕЦ-ове, та реших че да си разбирач от всичко е изискване за позицията и за това го предложих, иначе незнам какви амбиции има :)
1
 
5
 
6
преди 3 години
Няма профилна снимка
Не хората Велев, а опаковките правят ***. За това трябва да се помисли и да се натресат такси на търговците и производителите и всеки да организира рециклирането на амбалажа си. Кутийки шишенца, торбички, хартийки....
1
 
0
 
5
zelka007 до: khao
преди 3 години
Няма профилна снимка
като цяло не е случаен човек :) , доста грамотен и си разбира от работата. виж къде е директор, погледни после къде се листват дружествата и колко допринасят за БВП и износа. затова го цитират по темата. много се съмнявам за каквато и да е длъжност с правна насоченост да го спрягат или той да се натиска... като цяло коментира неща касаещи бизнес групата която управлява и не съм запознат, но май няма голямо отношение към държавните поръчки дето според хидроиндженера се наричаха "разпределяне на порций власт"... :)
3
 
1
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
тоя разбира от всичко, ще е следващия главен прокурор ! :):)

Още от Икономика и политика
Въвежда се срочна служба в доброволния резерв