IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Повишаването на цената на природния газ е като природно бедствие

То ще доведе до покачване на цената на парното и топлата вода в големите градове, смята Велев

09:40 | 30.09.18 г. 6
Васил Велев: Повишаването на цената на природния газ е като природно бедствие

С близо 14% се повишава цената на природния газ, но тъй като таксите, които съпътстват доставката, остават постоянни, консуматорите на природен газ ще получат увеличение от порядъка на 7-8%. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria.

Това покачване ще доведе до ръст на цената на парното и топлата вода в големите градове, където има топлофикационни услиги. В индустрията най-силно ще бъде отражението върху химическата промишленост, където природният газ е суровина, обясни гостът.

Хубавото е, че покачването на цената на природния газ не доведе до повишаване на цените на електроенергията, подчерта събеседникът.

"Въпросът е как от тук нататък да се ограничи влиянието на цените на петрола и на долара. Това може да стане чрез включване във формулата за определяне на цената и компонента на текущата цена на спот пазарите. Споразумението между "Газпром" и Европейската комисия позволява това да се направи".

"Това, което се случва в момента е малко като природно бедствие - качва се цената на петрола, качва се и цената на природния газ", подчерта Велев.

Кога подобна крачка ще се окаже изгодна и кога неизгодна? По-изгодна ли е сегашната формула при цени на петрола и газа, каквито бяха до момента? Защо диверсификацията на газовия пазар и договарянето на по-добри условия с "Газпром" има изключително значение за по-голяма гъвкавост? Какви са факторите, които ще влияят на бъдещата цена на природния газ? 

Вижте отговорите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Щото са послушни овчици на Пухин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
Mohave _
преди 5 години
За да има хубава инфлация трябва да поскъпнат и стоките от първа необходимост . Нали към това се стремим . Оправете си мирогледа . Това не е бедствие , а манна небесна . Оплакавщите се са в пълно недоразумение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Васил Велев: Повишаването на цената на природния газ е като природно бедствие За русофобията вече се плаща.И до сега никой не ми обясни (не че не знам), защо Беларускупува газ по "вътрешно заводски" цени?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Тези договори винаги са били тайни, тъй че Гъзпpoм просто ще откаже да отговори. Българската страна също. Отдавна смятам, че тази практика трябва да бъде прекратена и да се приеме закон, че всеки сключен международен договор трябва да бъде публично достъпен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още