IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Реформите, еврозоната, Шенген и ОИСР са топ приоритетите за България

Трябва да се предвидят средства за предфинансиране на Плана за възстановяване и устойчивост, за да стартират проектите, настоява председателят на АИКБ

12:06 | 17.11.21 г. 3
Васил Велев: Реформите, еврозоната, Шенген и ОИСР са топ приоритетите за България

Той препоръча да има политики и „подходящи хора“, които да ги провеждат.

„Несъставянето на ново правителство би довело до забавяне на икономическото възстановяване и изпуснати възможности за подобряване на живота на хората. Политиките, които потенциално новата управляваща коалиция трябва да следва, трябва да бъдат съставени“, коментира Васил Велев. 

Представителят на работодателската организация препоръча „по-късен бюджет за 2022 г., съобразен с приоритетите на едно отговорно управление“, отколкото популистки бюджет, правен по време на преговори и парламентарно наддаване.

Велев смята, че изборите са показали желание за промяна и реформаторско мнозинство.

„Необходим е не само редовен кабинет, но и стабилно и отговорно реформаторско управление, защото България все още не достига до стандарти за правна сигурност, сигурност на собствеността, управление на държавните предприятия и редица други. Трябва да бъдат извършени множество реформи, преди да очакваме да ни кажат "искаме ви", е мнението на председателя на АИКБ.

Той коментира и популярното в последно време говорене за „овладяване на цените“, и то от правителството.

"В момента инфлацията е световна. САЩ и Западна Европа отчетоха подобни числа. За България за месец октомври тя е 6%. Известно задържане на инфлацията би могло да се търси чрез компенсиране на производителите за високите цени на електроенергията. Подобни мерки са предприети за месеците октомври и ноември", смята Велев.
Той отбеляза, че компенсация може да се търси с компенсиране на производителите.

„В момента е предвидена субсидия от 110 лева на употребен мегаватчас. Тези пари ще бъдат получени от всички потребители на свободния пазар“, посочи Велев, но подчерта, че цената на електроенергията няма да падне през декември, като се очаква да се запази висока и през първото тримесечие на новата година.

Той е категоричен, че компенсациите за бизнеса трябва да бъдат продължени и съобразени с борсовата цена.

„Необходимо е незабавно компенсиране на топлофикациите, както и ново ценово решение на КЕВР от 1 януари", съветва председателят на АИКБ.

Васил Велев напомни, че от 1 януари КЕВР ще трябва да компенсира разликите между прогнозната и реалната цена на топлофикациите, на която купуват природния газ. Те от своя страна не могат да увеличат продажната цена на услугите си – топла вода и парно.

„Така от 1 януари КEВР ще трябва да увеличи цената на парното и на топлата вода посред зима. За да се избегне подобна ситуация, топлофикациите трябва да бъда компенсирани", препоръча той.

Велев прогнозира, че в средносрочен и дългосрочен план дисбалансите в енергетиката ще са свързани със Зелената сделка.

„В момента има нужда от актуализaция на средносрочната ни стратегия до 2030 г. с поглед до 2050 г. Темата за ядрената енергия отново излиза на преден план заради по-високите цени на електроенергията. Добавянето на ядрена енергия става все по-резонно“, смята той.

Велев се надява, че при правенето на Бюджет 2022 трябва да се има предвид, че кризата не е приключила за някои сектори и трябва да се предвидят средства за подкрепа – както за заетостта, така и за дейността им.

Велев смята, че трябва да се предвидят средства за предфинансиране на Националния план за възстановяване и устойчивост, защото е ясно, че няма да получим аванс, за да стартират успешно проектите.  

Какви са очакванията на бизнеса от новото управление? Какви са плановете на бизнес организациите в нова икономическа среда?

Целия разговор вижте във видео Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ти как смяташ , дали туй са "топ приоритетите " на българина днес ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
WarrenBuffett
преди 2 години
То бива глупости, ама чак такива!?*** сте вие , серафима.Колегата не смуче, а дава. Най-скъпото. Време. Но ползите са за 20-те процента по проф. Христов. За вашите 80 трябва образование. И лечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Ах какъв ловък ШМЕКЕР си, г-н Велев! Толкова години смучеш главно за сбе си при пряко показаното неумение да заемаш това място, което заемаш и успяваш да се задържиш. Дълго е за разказване. И тук си смотал една до друга думите: реформите, еврозоната, Шенген и ОИСР като топ приоритетите за България. Нерде....нерде..., но "карай лаф да става", както казал ромът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още