IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Сивият сектор в България намалява през последните години

Да бъде премахнато ранното пенсиониране настояват от Асоциацията на индустриалния капитал

10:36 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Васил Велев: Сивият сектор в България намалява през последните години

„Няма сериозно изследване, което да твърди, че сивата икономика нараства, напротив тя намалява“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По думите му сивият сектор у нас действително е с големи размери, но България вече не е на първо място по този критерий, тъй като ни изпреварват "Гърция, Румъния, Южна Италия или някои от Прибалтийските страни“.

Според него сивата икономика се е свила с 3 пункта през 2011 г. и с още един пункт през 2012 г. Сходни са и данните на Световната банка. Считам, че има начин нелегалният сектор да започне да се свива с още по-бързи темпове. Например, ако се легализира сезонният труд, предлага председателят на АИКБ.

"Много хора работят кампанийно по събирането на реколтата, но не искат да се подписват под каквито и да е договори от страх да не си загубят социалните помощи. Би било добра практика да се въведе възможност за временно прекъсване на социалните плащания, а след това да те могат дабъдат подновени отново“, посочи Велев.

По думите му намаляването на плащанията в брой също би спомогнало за редуциране на сивия сектор.

Председателят на АИКБ допълни, че работодатели и синдикати имат принципно съгласие относно повишаването на възрастта за пенсиониране, но различията в позициите са кога и с колко да бъде вдигната възрастта.

„Ние също така сме против повишението на осигуровките, те просто трябва да се събират и да бъдат намалени течовете в системата. Друго, за което ще настояваме на предстоящия Тристранен съвет, е да бъде премахнато ранното пенсиониране, особено в системата на сигурността. При инвалидните пенсии също има много системни грешки, които трябва да бъдат изчистени, за да се намали огромният брой на злоупотребите“, допълни Васил Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още