Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Васил Велев: Спадът в индустрията води към рецесия

Председателят на АИКБ обяви, че кризата дойде, но прогнозира, че тя няма да е нито толкова дълбока, нито толкова дълга като предишната

Васил Велев: Спадът в индустрията води към рецесия

Снимка: Investor.bg

За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност кризата дойде. Това е мнението на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, изказано пред БНР.

Още по темата

„За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси“, коментира той.

Спад в продажбите от месеци

Васил Велев отчете, че „и в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци”. “Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната“, прогнозира председателят на работодателската организация.

Два начина на поведение

По думите на Велев има два начина на поведение като реакция – “да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото – да се каже честно на хората да бъдат по-разумни”.

Още по темата

Посока - към рецесия

Според анализа на председателя на АИКБ посоката на българската икономика е към рецесия. „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази“, аргументира се той.

Представителят на работодателската организация смята, че след “големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки”.

Подкрепа за износителите

Васил Велев напомни, че вече е поиската подкрепа от социалното министерство (МТСП) за експортно ориентираните компании, при които има проблем.

“Време е да се действа, няма какво да чакаме”, категоричен е Велев и обясни, че очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места. „Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга – няма такива предпоставки“, обобщи оптимистично председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
9
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Леееко с големите метафори, "големия харч" за изтребители, смотан е точно колкото герб окрадоха покрай безсмислената програма за саниране или рестартиране на гьола ! ... те всяка година чопват между 8 и 10 самолета от бюджета без да се усети! Но тогава мълчиш като бит ***!

Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел