IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваучерите за храна ще се облагат с ДДС

Промяната ще засегне само фирмите издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители

13:55 | 20.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС. Това става ясно от приетите на първо четене промени в Закона за ДДС. Начисляването на косвения налог ще се прави заради изисквания в евродиректива.

В предложението на финансовото министерство се планира с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 г. В мотивите към законопроекта се посочва, че промяната ще засегне само фирмите издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители.

От партия „Възраждане“ се обявиха против промените. „Бизнесът счита, че предприятията, които не са регистрирани по Закона за ДДС, ще бъдат поставени в неравностойно положение от една страна. Надявам се между първо и второ четене да бъде преразгледано становището за ваучерите, тъй като това засяга огромна част от работещите“, каза депутатът Цончо Ганев.

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански обаче му обясни, че ако промените не бъдат направени, страната ни ще бъде заплашена от санкции от страна на ЕК. 

„Трябва да защитаваме националните интереси, но когато в България оперира с ваучери един международен оператор на ваучери и когато само в една страна като България този международен оператор ще има различни условия да оперира, не смятам, че е много нормално целият български народ да плаща една санкция, която може да ни бъде наложена по договор, който вече сме подписали“, каза той от парламентарната трибуна.

Промените в Закона за ДДС включват още да се въведе нулева ставка за косвения налог при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили. Създава се и възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.

Предвидено е данъчно задължено лице, включително което управлява електронен интерфейс, да издава фактура за извършена доставка на вътреобщностна дистанционна продажба на стоки или вътрешни дистанционни продажби на стоки с място на изпълнение на територията на страната, когато лицето не е регистрирано за прилагане на режим в Съюза по този закон или в друга държава членка.

Предлага се и разширяване на обхвата на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага ставка 9 на сто на ДДС, като към тях се включват и специализираните млечни формули и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 2 години
така и не рзбрах кое точно се облага... баааси мазалото е тая статия. Като идеш да си купиш нещо от магазина, нима не го плащаш с ДДС ? без значение дали ще го платиш с ваучер или с кеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още