IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ведомствените бензиностанции ще пращат данни в НАП за резервоарите с гориво

Целта е да има ефективен контрол върху доставките, се казва в проект на наредба

14:44 | 03.02.15 г.
Ведомствените бензиностанции ще пращат данни в НАП за резервоарите с гориво

Ведомствените бензиностанции ще пращат в Националната агенция за приходите (НАП) данни за съдовете с гориво и обема им, съоръженията за зареждане и средногодишното потребление. Това предвижда проект на наредба на Министерството на финансите, публикуван в сайта на ведомството.

Регистрацията ще е задължителна за всички фирми, които зареждат техника за собствени нужди с течни горива, става ясно от наредбата. На НАП ще трябва да се пращат и регистрационните номера на собствени мобилни цистерни за зареждане.

Данните ще се подават с електронен подпис или персонален идентификационен код. Ако има промяна, свързана с наличните резервоари, новите данни ще се пращат на данъчните в рамките на седмица.

В мотивите към проекта се обяснява, че целта е да има ефективен контрол от приходните агенции върху целия процес, свързан с доставките и движението на течни горива.

Предвижда се собствениците на цистерни и резервоари да подадат данните в 14-дневен срок, след като наредбата влезе в сила.

Проектът идва на фона на разгорещен спор между земеделските производители и финансовото министерство, тъй като от началото на тази година след промени в ЗДДС ведомствените бензиностанции са задължени да слагат фискални уреди и нивомери на резервоарите за гориво, което засяга и земеделците. Те пък настояват, че това ще струва около 20 хил. лв. за всяка ферма и е непосилен разход за тях.

Мотивите на министерството са, че в момента една трета от продаваните горива в страната са с неплатен акциз и ДДС, а данъчните нямали пълните данни на всички ведомствени обекти, които са над 30 000. За сравнение, в страната има общо 3105 бензиностанции за продажба на горива.

Преди дни парламентарната комисия по земеделие прие законопроект, внесен от депутата Румен Йончев, в който се предлага земеделците да не слагат нивомери на резервоарите. Засега не е ясно дали това ще мине през пленарна зала, тъй като депутатите от ГЕРБ се въздържаха при гласуването в комисията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още