IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вежди Рашидов: Критиките за "Българския Лувър" са неоснователни

Новото правителство разпространява лъжи във връзка с проекта, категоричен бе бившият културен министър

14:02 | 17.07.13 г. 2
Вежди Рашидов: Критиките за "Българския Лувър" са неоснователни

Критиките по отношение на изграждането и проектирането на Националната художествена галерия (така наречения "Български Лувър") са неоснователни и има сериозни разминавания. Това заяви народният представител от политическа партия ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов по време на пресконференция във връзка с изграждането на музейния комплекс.

Припомняме, че вчера новият културен министър Петър Стоянович остро изкритикува свършеното до тук по отношения на музейния комплекс. Той изнесе информация, че около изграждането и проектирането на бъдещата Национална художествена галерия са открити много сериозни нарушения и неточности.

По негови думи липсва яснота не само какви експонати ще бъдат изложени в музейния комплекс, но и не е извършен и подробен план за конструкцията му отвътре.

Рашидов оправда свършеното по времето на управлението на ГЕРБ, като заяви, че досега нито един културен министър не е бил способен и не е успял да защити строителството на подобен проект.

"Аз бях първият министър, който успя да договори и защити строителството на Национална художествена галерия. Самият проект е на 50 години, но никой допреди няколко години не беше успял да свърши нищо за него. Бивши министри искаха да правят сградата му на турски музей, заведения и какво ли още не", посочи Рашидов. 

По повод твърдението на Стоянович, че не е ясно какви експонати ще бъдат поставени в "Българския Лувър" Рашидов бе категоричен, че винаги "има какво да се нареди". "Нека да построим музея, да го имаме готов, пък после ще мислим какво да наредим вътре. В България има едни от най-даровитите художници, пазим творби в музеите ни от години назад, Лъжа е, че няма какво да се нареди", обясни още той.

"Сега новият министър е в затруднение с какво да го пълни и смята, че има нарушения и недомислици в проекта", посочи той.

По думите на Рашидов той е оставил сериозно наследство на настоящия културен министър. "На Стоянович му предстои да реже много ленти, все на проекти, които правителството на ГЕРБ осъществи", допълни той.

"Със Симеон Дянков се бяхме договорили за още 12 млн. лева за разширение. Преди да си тръгна, издействах още 4 милиона лева", обясни Вежди Рашидов.

Рашидов направи коментар и по повод твърдението на новото правителство, че проектът за музейния комплекс ще се забави. Той уточни, че по договор строителството трябва да бъде завършено през август 2014 г., така че забавяне не трябва да се очаква.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
stasi666
преди 10 години
По-добре е да се дават пари за Военно НДК и ремонти на Масларова по 2000 евро на квадрат отколкото за музеи,театри,опери и все неща които *** от БСП не ползват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 13
jelenski
преди 10 години
Мда, той така ще каже. А като цяло Българският Лувър е идейно страхотен план, но практически е по-скоро план за усвояване на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още