IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венцислав Мутафчийски: Скоро ще се обяви как ще се отпускат мерките

Броят на новите установени случаи на Covid-19 у нас е 53

08:27 | 01.05.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Скоро властите у нас ще обявят начина, по който ще се отпускат мерките, свързани с овладяването на новия коронавирус. Това стана ясно от сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Отдавна се обсъжда какъв да е ритъмът на отпускане на мерките във връзка с Covid-19. В последните две седмици много неща се промениха. В следващите дни ще бъдат направени съответните съобщения, като ще се обяви начинът, по който ще се отпускат мерките. Разбира се, върви се по пътя на постепенно освобождаване“, коментира ръководителят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Коментарът беше направен в отговор на въпрос кога може да се очаква отварянето на фитнесите и местата за спорт. По думите на ген. Мутафчийски се мисли първо за спортовете на открито, а след това за отпускане на събирането в затворени спортни помещения.

„За съжаление не може да се предвиди в пълен обем какъв може да е резултатът от това нещо“, категоричен е той.

По думите му щабът е обсъждал с правителството и въпроса за задължителното носене на маски, но засега не се предвиждат промени. 

Броят на новите установени случаи на заразени с Covid-19 е 53 за денонощие, а в болница са настанени 15 души, след като са изследвани общо 1302 души.
 
11 от новите случаи са в София, 13 са във Видин, 8 са в Плевен, по 4 са в Ямбол и Перник, в Сливен са 3, в Благевград, Велико Търново, Пловдив и Русе са по 2, а във Враца и Смолян - по един. 

По думите на ген. Мутафчийски вчера е направено и второ плазмопреливане на още един пациент, който е бил интубиран и е бил в по-тежко състояние. След процедурата и двамата пациенти, на които тя е направена, са с по-добро общо състояние тази сутрин. Агенцията за лекарства вчера е направила и проверка за извършването на процедурата, като не е отправила забележки.

Планира се да бъде започнато плазмопреливане и в други болници, допълниха от Националния оперативен щаб.

Общо изследваните за новия коронавирус хора у нас са 46 510 до този момент.

Активните области на Covid-19 в България са 12, с активни 1199 случая.

Има шестима нови представители на медицинския персонал, които са с положителни проби за коронавирус.

Излекуваните за денонощието пациенти са 10, а общият брой на излекуваните вече е 276.

У нас има още една жертва на коронавируса, с което починалите от Covid-19 в България станаха 66.

317 от заразените с вируса в страната са настанени за болнично лечение, а 40 са в интензични клиники.

Ген. Мутафчийски коментира, че вчера институт Robert Koch е дал нова препоръка в Германия да се премине към стратегическо извършване на тестове, а не към масово такова. Идеята е тестове да се правят предимно на медицински заведения, контактни лица и възрастни хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
driverf1
преди 3 години
Явно или не можеш да четеш или не можеш да мислиш или така ти е заповядано да пишеш.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Мерките се отпускат не защото сме се справили с вируса, а защото видите ли и дргите така правят, а и пари нема. Смятам положението с нови болни ще става по -зле след отмяна на мерките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 3 години
" .......Това не са постове които подлежат на дискусия, защото те самите не могат да водят такава...."В ПОСТА МИ ЯСНО СЪМ ПОДЛОЖИЛ НА ДИСКУСИЯ ПРОБЛЕМ СВЪРЗАН С НОСЕНЕТО НА МАСКИ, КОЙТО Е ПОРОДЕН ОТ ИЗДАДЕНАТА НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 63 АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО ЗАПОВЕД НА ЕДИН НЕКОМПЕТЕНТЕН МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. Когато е приел като задължителна мярката носенето на маски по чл. 63 ал.1 от ЗЗ, АНАНИЕВ е следвало да се съобрази и с последващото ИЗИСКВАНЕ цитирано в ал. 4 на СЪЩИЯ ЧЛ. 63 от ЗЗ Ананиев е ДЛЪЖЕН да ОСИГУРИ БЕЗПЛАТНИ МАСКИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО!! ЕСТЕСТВЕНО ТОВА ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ЩАБА И ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ Е НАПРАВЕНО, а пред угрозата да бъде глобено населението носи някакви ПАРЦАЛИ за ДВУЧАСОВА УПОТРЕБА!!!ХАЙДЕ СЕГА ДА ВИДИМ КАК ЩЕ КОМЕНТИРАШ ПРИЛАГАНЕТО НА ЧЛ.63 ОТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО УМНИКО. Това което правят такива ПАРТИЙНО ОБРЕМЕНЕНИ с постовете си лица като теб стигат не до дискусия , а до тракането на МИНУСЧЕТА. АМИ ТРАКАЙ СИ КАТО ТОВА ТИ ДОСТАВЯ УДОВОЛСТВИЕ. ПО СЪЩИЯТ САДОМАЗОХИЧЕН НАЧИН СЕ ГАВРИ С НАРОДА И КИРО АНАНИЕВ С НЕГОВИТЕ МАСКИ , за които в единият ден разпорежда носенето , на другият ги отменя , после пак ги налага. Все пак сред този народ са останали и интелегентни хора, които се дразнят от поведнието на такива *** заемащи постове несъответстващи на професията им. Ами само КИРЧО Ананиев ли е проблемен. Виж министъра на ИКОНОМИКАТА - КАРАНИКОЛОВ. В представената официална биография пред обществeността и медиите по време на неговото номиниране за министър на икономиката се твърди, че е завършил ПРАВО при УНСС през 2001]. Юристи оспорват дипломата и възможността на 21 г. да се завърши 6 годишно обучение по право, което поставя под съмнение юридическото му образование!!!В качената след това биография на уеб страницата на Министерството на икономиката липсва информация за година на завършване, като е добавена информация, че по-късно се е сдобил с допълнителна следдипломна квалификация по финансов мениджмънт в същия университет. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ГЕРБ СЕ ОКАЗА ЕДНА ПАРТИЯ В КОЯТО ПАРТИЙНОТО СТРОИТЕЛСТВО ИЗЛЪЧИ НА ПРЕДНИ ПОЗИЦИИ НЯКАКВИ КАЛИНКИ , ТЕМЕНУЖКИ И ПОДОБИЯ СЪБРАНИ ПО МАГИСТРАЛИТЕ КАКИ. Кадровата политика на ГЕРБ , не е по различна на тази на БСП или пък на останалите "ПАТРИОТИЧНИ" формации. ЖИВЕЕМ В ПЪЛНА ЛУДНИЦА , ЗАЩОТО НИ УПРАВЛЯВАТ НЕГОДНИ И НЕКОМПЕТЕНТНИ ЛИЦА. УБЕДИ МЕ, ЧЕ НЕ СЪМ ПРАВ В ТОВА КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ. Знам, че умствената ти немощ няма да го направи. Ще стигнеш до там да тракнеш едно МИНУСЧЕ под поста с което ще предизвикаш чувството си на удовлетвореност присъщо на хора със садо мазохично мислене.БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ И ЧЕТИ!!МНОГО ЧЕТИ И СЕ САМОУСЪВЪРШЕНСТВАЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Твой проблем е, че го четеш, аз примерно не го правя, начинът на структуриране на постовете му, е обиден за мен. Видя ли пост с две последователни главни букви, които не са част от абревиатура - не го чета. Както не чета и постовете на редица други тук. Примерно на Иван Митев ли как беше, ако си чел един, си чел всички. Това не са постове които подлежат на дискусия, защото те самите не могат да водят такава. Все едно да се мъчиш да убедиш поп, че няма бог. Абсолютно безсмислен спор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Бидонойл
преди 3 години
Форумният дървен философ Краси си тълкува законите както на него му е удобно, с други думи - абсолютно тенденциозно. Във всичките му цитати на закони не виждам да има никакво ясно формулирано задължение държавата да осигури лични предпазни средства за всеки ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 3 години
Свестните у нас считат за луди,глупецът вредом всеки почита:"Богат е", казва, пък го не питаколко е души изгорил живи,сироти колко той е ограбили пред олтарят бога измамилс молитви, с клетви, с думи лъжливПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ДОРИ НЕ ЗДАЕШ ЧИИ СА ТЕЗИ ДУМИ И КОЙ ГИ Е НАПИСАЛ. За съжаление състоянието в което се намира в момента държавата ни е КОПИ ПЕЙСТ на едно минало от времето на Ботев. ЯВНО СМЕ ГЕНЕТИЧНО УВРЕДЕНИ ДА НЕ СМЕ НАРОД , А ***. Това ще кажа и ще свърша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Веск
преди 3 години
Не е въпрос за 2-3 лева. Закона трябва да се спази. Общините и пенсионер министъра трябва да осигурят средствата. При това България официално е най-бедна в Европа. Дори признатата бедност е 20 процента, реалната над 40, а Фараш като ни плюеше директно казваше половината са бедни и няма да ги пуснем в Англия, защото наистина ше дойдат. Масово обяви за работа в момента - Англия, Германия. Положението е зле и никой не подозира колко. Законът обаче си е закон. Като пишат закон да мислят кой с какво ще го изпълнява. За липсващи самолети патри има обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 3 години
МАЛОУМНИЧЕЩИ КАТО ТЕБ ПО ФОРУМА СЕ ОТЛИЧАВАТ С ТОВА, ЧЕ ДУМАТА ЗАКОН ИМ ИЗГЛЕЖДА КАТО ВРАТА В ПОЛЕТО. За съжаление на огромната част от неграмотнотонаселение ЗАКОНА изглежда точно като врата в полето и затова не следва да бъде спазен. ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ НЕГРАМОТНИЦИ ЦИТИРАМ ЦЕЛИЯТ ТЕКСТ НА ЧЛ. 63 ОТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО ВЪЗОСНОВА на алинея 1 от който е ИЗДАДЕНА ЗАПОВЕДТА НА ФИНАНСИСТА КИРЧО ИЗПЪЛНЯВАЩ СЛУЧАЙНО РОЛЯТА и на здравен министър|: "Чл. 63. (1) При възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Мерки по ал. 1 на територията на отделна област или община могат да се въвеждат и от директора на съответната регионална здравна инспекция.(3) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Лечебните и здравните заведения независимо от собствеността им са длъжни да изпълняват въведените мерки по ал. 1 и 2.(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."ЗА ТРУДНО СМИЛАЩИ И МАЛОУМНИЧЕЩИ КАТО ТЕБ ЩЕ ПОВТОРА ЧЛ. 63 АЛ. 4 ОТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО НА КОЙТО В ЧЛ.63 АЛ. 1 СЕ ПОЗОВАВА ФИНАНСИСТА КИРЧО: чл. 63 ал. 4 "Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети"!!!!!!!!!ПИТАМ ТЕ ОТНОВО: Къде са маските които държавата и общините трябва да НИ осигурят БЕЗПЛАТНО и които през ДВА ЧАСА трябва да сменяме?!!!ОТГОВОРА ТИ ЩЕ Е ЕДНО МИНУСЧЕ!! Разбирам те. Толкова можеш.НИМА ТОВА Е ДИАЛОГ , А НЕ БИТКА С ПРОСТАЦИ, ЧИЯТО НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ДОВЕДЕ ДО БЕЗУМИЕТО С МЕСЕЦИ ДА СЕ СТРОИ ЕДНА 13 КИЛОМЕТРОВА ТРЪБА, ОКАЗАЛА СЕ НЕФУНКЦИОНИРАЩА ПРОСТО ЗАЩОТО НИ УПРАВЛЯВАТ НЕГОДНИЦИ НЕСТАВАЩИ ЗА НИЩО.Съжалявам. Моята е минала. Мислете му вие младите които освен да тракате по клавиатурата не умеете нищо друго. ХРИСТОМАТИЕН ПРИМЕР КАКВИ СА КАДРИТЕ И ПОЗИЦИИТЕ КОИТО ЗАЕМАТ е министъра на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - финансиста - пенсионер Кирчо, който издава заповеди свързани със ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА!!!С ТЕЗИ ПАРТИЙНИ НАЗНАЧЕНИЯ НА НЕКОМПЕТЕНТНИ ХОРА УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА!! КРАЯТ НА ТАЗИ КАДРОВА ПОЛИТИКА ЩЕ Е АПОКАЛИПТИЧЕН. Вервай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Пий си хапчетата и стига си писал глупости в това неадекватно състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Бидонойл
преди 3 години
Ако държавата закупи и раздаде маски на всички, с чии пари ще го направи бе, образ? Ама и мaнгалcки манталитет! А за хората дето нямат и 2-3 лева в джоба - ти явно спадаш към тази категория - нали казаха: може да носиш шалче или дори парче плат с ластик от старите ти ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още