IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венцислав Върбанов: Очаква ни добра зърнена реколта

Кризата не се отразява на земеделския сектор, взети са мерки, посочи председателят на Асоциацията на земеделските производители в България

17:48 | 07.04.20 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Направихме предложения, които се отнасят за продължаването на работата на земеделските производители в България. Едно от тях е да се регламентират отношенията между работодател и работник в областта на временната заетост. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Венцислав Върбанов, председател на управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България.

По думите му реакцията на държавата е била мигновена. "В петък направихме предложенията и още в същия ден от Министерството на земеделието беше подготвен проектозакон", посочи той.

"Също така хората, които са съкратени и  са с временна заетост, ще могат да подписват еднодневни или краткосрочни договори – няма да им бъда спирани помощите и ангажимента в бюрата по труда", каза Върбанов.

"Няма причина за драстичен скок на цените. Не очаквам сътресения. Очаква ни добра зърнена реколта", прогнозира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България.

Той обясни, че искат отношенията да са регламентирани, за да привлекат повече хора да останат в България. "Не ни достигат сезонните работници", заяви Върбанов.

Според председателя на браншовата земеделска асоциация надниците се различават в отделните райони на страната и зависят от конкретната дейност.

Той отбеляза, че кризата при пандемията с коронавируса не се е отразила на земеделския сектор, „тъй като не са спирали работа“.

"Влизаме в най-важния сезон. Отваря се много работа по полето. Получихме подкрепа да се даде по-специален статут. Така опасенията, че при възникване на заболяване в някоя ферма, тя ще трябва да се затвори, отминаха", коментира Върбанов.

Той потвърди, че хората са инвестирали в предпазни средства и дезинфектанти, а влизането и излизането в обектите е със специален режим.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Що се отнася за София ,около града трябва да се създадат,,ХРАНИТЕЛЕН ПОЯС- оранжерии , овощни насаждения и ферми за месо и мляко,защото това е ненаситен и сигурен пазар и реализирането на продукция в близост е икономически ефективно.За София трябва да има изключителнална програма от Министерството за насърчаване на зеленчукопроизводство ,производство на плодове ,мляко и месо .София е специален град,който трябва все повече да разчита на плодородните полета/а такива има/ около нея и да вади продукция ,вместо да внася от чужбина.Жито за износ може да осигурява и Добруджа , но столицата е специално нещо -1,5 млн .население /консуматори/,което трябва да се задоволи с плодове и зеленчуци ,месо и млечни продукти.Какво прави Министерството за това?Какви програми приема за решаването на дисбалансите в страната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
"Очаква ни добра зърнена реколта." - не се радвайте - колко е добра реколната не зависи от времето, заплатите, цената на газта и други факторите ... колко е добра реколната зависи от срещата, която се прави всяка година края на август месец между големите играчи :-) и това не е картел ... просто така работи добре смазаната машина от няколко десетилиетия и на коментара колко ще е добра реколтата, питайте го дали е питал Доган
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още