IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветеринари: Стандартът „Стара планина“ може да не е нарушен съзнателно

Ако причината е в подправките или във вложеното месо, както месопреработвателите допускат, ще им бъде наложена само глоба, казват от НВМС

11:14 | 15.10.10 г. 3
Ветеринари: Стандартът „Стара планина“ може да не е нарушен съзнателно

Възможно е четирите фирми, нарушили стандарта „Стара планина“, да се отърват само с глоба, тъй като не са нарушили съзнателно изискванията на стандарта. Това се казва в официално изявление на генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС)д-р Йордан Войнов.

„Искаме възможно най-скоро да изясним каква е причината, тъй като това е важно както за нас като контролен орган, така и за производителите. Ако причината е в подправките или във вложеното месо, както месопреработвателите допускат, ще им бъде наложена само глоба“.

На срещата си с НВМС месопреработвателите изразиха предположение, че ако се потвърди наличието на соя в техните продукти, е възможно тя да е попаднала в тях по два начина.

Единият е добавянето на млени подправки, в чиито сертификати това не е упоменато. 

Другият възможен вариант е вложеното месо, което е било закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания.

Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) ще отдели ресурси, тъй като е убедена в коректността на своите фирми и ще изпрати проби за изследване от същите партиди в трета референтна лаборатория в държава членка на ЕС”, каза изпълнителният директор на АМБ д-р Светла Чамова.

Експерти на асоциацията ще участват и в процеса на обратна проследяемост, съвместно с контролните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Да, а може ли така и несъзнателно да вкарат някой опасен химикал вътре? И после само глоба ли ще има за виновните?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Мда, те случайно са набутали *** в колбасите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още