IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Везиева: Няма да бъдат спирани асансьори без "разговорни" устройства

Само около 30% от асансьорите в България имат аварийна техника за връзка със служителя, който извършва обслужването

13:10 | 14.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма да бъдат спирани асансьорите, в които до 1 януари 2017 г. не са поставени "разговорни" устройства. Това каза в Русе заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, предаде БТА.

Тя посочи, че само около 30% от асансьорите в България имат аварийно алармено устройство за двустранна разговорна връзка между кабината и служителя, който извършва обслужването.

В края на декември изтича двугодишният срок, даден на собствениците на сгради, да се постави в асансьора "разговорно" устройство.

"Искането за устройството е всъщност искане на фирмите, които поддържат асансьорите, защото в повечето от клетките няма сигнал. Когато има "разговорно" устройство, е по-лесно да натиснеш бутон и да получиш връзка с поддържащата фирма. Защо, типично по български, в последния момент решихме, че имаме проблем, на този въпрос не мога да отговоря", обясни Везиева. 

Според нея асоциациите е трябвало да коментират този проблем по-рано, а не сега.

По думите на заместник-министъра се спекулира и с цената на "разговорното" устройство, но тя не е толкова драстична.

"Комисията за защита на потребителите (КЗП) откри оферта, която е за 333 евро без ДДС, но това е единичен случай. На сайта на КЗП ще бъде изложен списък с цените на устройствата и откъде могат да бъдат закупени", каза Везиева.

Професионалният домоуправител Цветелин Цонев обясни, че в Русе цената на устройството започва от 150 лева и може да стигне до 300 лева, а месечната такса за СИМ-картата е около 5 лева за асансьор.

"Надзорните фирми, включително и Агенцията за метрологичен и технически надзор, ще проверяват за наличието на тези устройства, когато извършват годишните прегледи. Ако даден асансьор е минал преглед през септември тази година, това устройство ще се изисква през септември догодина. Има достатъчно време да се отстранят всички нередности", обясни Везиева.

Тя коментира и електронния регистър за асансьорите, като по думите й въвеждането на данни в него се бави. Вероятно ще се мисли за мярка, която да има задължителен характер.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още