IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Везиева: Подобрихме инвестиционната среда и резултатите не закъсняват

От началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 30 проекта за 1,21 млрд. лева

11:46 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Служебното правителство е работило активно за подобряване на инвестиционната среда и резултатите са налице, коментира по време на парламентарния контрол служебният министър на икономиката Даниела Везиева. Тя обясни, че през 2020 година страната е била изправена основно пред пандемичната криза, но сега има три - здравна, енергийна и политическа.

Въпреки това от 11 май до 7 декември има сертифицирани 16 проекта по Закона за насърчаване на инвестициите с планирани инвестиции от над 419 млн. лева с 1202 работни места. Още пет проекта на стойност 67,6 млн. лева са одобрени, които предвиждат откриване на още 363 работни места.

От началото на годината са одобрени 30 проекта за 1,21 млрд. лева спрямо 30 проекта за 719 млн. лева, одобрени през цялата 2020 година, допълни още Везиева.

Тя беше категорична, че интересът към страната се повишава - само през последните два месеца са заявени инвестиции за 150 млн. лева и повече от 500 работни места. Това са нови високотехнологични компании, както и разширяване на съществуващи.

През третото тримесечие българската икономика се повишава с 4,6%, сочат предварителните данни на НСИ, което поставя страната ни над средното ниво за ЕС, обясни още икономическият министър.

Тя допълни още, че служебното правителство е отпуснало над 414 млн. лева по ОП "Иновации и растеж", от които повече от 160 млн. лева за малки предприятия. Тези средства са отпуснати в последните два месеца, след като е била направена ревизия на средствата по програмата. Подкрепа са получили 3463 предприятия.

Везиева не отговори на въпроса на депутата Александър Иванов (ГЕРБ- СДС) дали има развитие по проекта за завод за електромобили, подписан от тогавашния икономически министър Кирил Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още