Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Везиева: Ще има допълнителни средства в помощ на ресторантьорите

Въпрос на време е Министерството на туризма да обяви начина, по който парите за бизнеса ще бъдат разходвани, посочи икономическият министър

Везиева: Ще има допълнителни средства в помощ на ресторантьорите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Допълнителни средства за ресторантьорите има и те ще ги получат. Ресторантьорският бизнес продължава да работи, работи цяло лято, тяхното основно искане беше да не ги затваряме. Тези мерки, които изглеждат сега непопулярни, те ги искаха. Това коментира по БНТ икономическият министър Даниела Везиева по повод какви средства още могат да се отделят за ресторантьорския бизнес, който днес излиза на протест.

Още по темата

По думите ѝ в актуализацията на бюджета до края на тази година има заложени 70 милиона лева за ресторантьорите и туристическия бранш като цяло и е „въпрос на време Министерството на туризма да обяви начина, по който те ще бъдат разходвани“.

„По оперативната програма са добавени още 166 млн. лева за ресторантьорството и туристическия бизнес заедно с последните 60 милиона, част от които са над договореното и те могат да ги използват за оборотни средства“, посочи Везиева и напомни, че има мерки и от социалното министерство.

Тя добави, че текущите мерки са обявени още юни – разпределението по сектори и формулата за разпределение, и именно това е предпоставката, на базата на която се въвеждат мерките със зелените сертификати в момента.

Везиева припомни, че второ поредно служебно правителство трябва да решава системни проблеми и посочи, че „при локдаун ще се върнем доста назад“.

Инфлацията в България е над 3% и основната причина за нея е, че производството не може да отговори на потребителския интерес, коментира още Везиева.

Доколко може да се повлияе на инфлационния натиск, това може да стане само с мерки, които вече се прилагат, защото страната ни е във валутен борд, допълни тя.

Везиева потвърди, че мерките за ваксинацията се отнасят за всички в държавата. "Голяма част от държавната администрация е ваксинирана – 40% са в нашето министерство, посочи министърът. – Пресечната точка е в това доколко ние спазваме мерките, за да тръгне икономиката.“

Везиева се надява до края на годината страната ни да излезе от пандемичната криза.

Икономическият министър потвърди, че има отлагане на инвестициите във времето на изпълнение и отбеляза, че от инвестиционния климат ще зависи и бизнес средата и припомни за проблема при изпълнение на програмите, като даде пример със Северозападния район на България.

Везиева поясни, че с нова методология ще се прилага по-стриктен контрол за мерките, за да се спрат нелоялните практики при разходването на европейски средства.

По думите ѝ Българската банка за развитие сега работи добре с бизнеса, особено с платформата, с която се осигурява по-лесно финансиране на малките и средни фирми.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 декември