IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вицепремиерът, който торпилира пандемичните ограничения на собствения си кабинет

Красимир Каракачанов на практика подкрепи леденото хоро, което се проведе в нарушение на противоепидемиологичните мерки

11:37 | 06.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В българската политика често сме ставали свидетели на донякъде извратени събития. Такова имаше и днес, след като вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов с няколко свои фрази торпилира пандемичните ограничения, наложени от правителството, от което той е част.

Става дума за традиционното за Богоявление ледено хора във водите на река Тунджа в Калофер, което се проведе въпреки противоепидемичните мерки. Участниците не спазваха задължителната дистанция, а единственото ограничение беше за броя на гостите, наблюдаващи ритуала.

Пред bTV кметът на града Румен Стоянов обяви, че е готов да плати глобата, която се полага за нарушаване на мерките. Въпреки че по-рано през седмицата той призова да няма масовост, но явно не беше послушан.

Сред участниците в хорото нито един не носеше маска или други защитни средства. Очаквано за танца също така и никой не спазваше изискваната дистанция.

„Има хора, които дишат дълбоко и са в близост. На малко разстояние са и е възможно да се получи заразяване. Ако се вика и пее, могат да се заразят още повече хора“, коментира темата междувременно пумпологът Александър Симидчиев. 

Също по bTV Каракачанов поясни, че „този ритуал е преживял турското робство, ще преживее и коронавируса". Всъщност това не отговаря на истината, защото по онова време традицията не е съществувала. Още преди няколко години например директорът на музея в Калофер Ася Николова обясни, че обичаят е сравнително нов - едва на 20-30 години.

Местни хора твърдят, че леденото хоро е традиция на поне няколко столетия, но данните показват, че тя съвпада с опитите на социалистическата "Балкантурист" да обособи специфични туристически атракции, с които да привлича посетители.

Но още по-впечатляващи бяха следващите думи на вицепремиера, според които подобни прояви помагат на хората да преживеят стреса от последните месеци. „След като тези млади мъже традиционно всяка година влизат в ледените води на Тунджа и след това оцеляват… това се прави и за здраве. В края на краищата в едно време, в което сме заляти от безбожие и от опити да бъде изтрита националната идентичност, религиозната и вярата, традициите и вярата, едно подобно нещо не е престъпление…“.

Така на практика вицепремиерът подкрепи провеждането на хорото. Което, на фона на усилията за ограничаване на разпространението на коронавируса и мерките за затваряне на някои бизнеси с цел избягване на струпването на много хора на едно място, изглежда нелепо.

Остава да видим дали при увеличението на новите случаи след няколко дни военният министър ще посмее да благодари отново на лекарите. Би било перверзно, но не и изненадващо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Опашката пред Джъмбо и Била не дава възможност за политически-ориентирано захапване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
Ама че глупости.Десетина души на хоро без съмнение са огромна епидемиологична заплаха. А претъпканите до козирката магазини по време на празниците явно не представляваха никаква опасност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
после ще четете сърцераздирателни истории , на хора починали в линейките , защото няма медици и/или легла където да ги настанят , починали на стълбите пред болници и пр. , ще (цензура) държавата , общината , здравната каса , ще редите дитирамби по форумите , а пък шкембе войвода ще бъде директно настанен във ВМА във вип стаята на инфекциозна клиника ... оранжадата в усато не го пратиха до битова химия да си налее белина , а директно в топ военната болница ... :))) ... детайли от битието ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
cyclop
преди 3 години
Много тревожно! Трябваше да затворят тези хора в домовете им, и можеха през зуум да си изиграят едно хоро пред компютъра! Особено, след като вече е ясно, че "безсимптомните" разпространители на вирус са легенда, породена от грешни тестове, и след като през лятото убедително се доказа, че на открито разпространението на вируса е незначителни или никакво. И на това отгоре, тези млади, здрави хора се отдават на престъпно нехайство, вместо да предпочетат безсмислена изолация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Това е пияно хоро, което някой наричат мъжко ледено хоро. Преди няколко години гледах репортаж в който един от участниците на въпросът, как влизат в студените води отговори : " Ами пием цяла нощ и на сутринта влизаме в реката". Нямам нищо против този начин на изтрезняване, но защо ни го натрапват като някаква национална традиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още