Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВиК Бургас обяви търг за ремонт на мрежата в 4 курортни града

Освен реконструкцията на мрежите в Несебър, Ахелой, Поморие и Обзор се предвижда и обновяване на пречиствателната станция "Обзор" за над 63 млн. лева

ВиК Бургас обяви търг за ремонт на мрежата в 4 курортни града

Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

„Водоснабдяване и канализация“ ЕАД, Бургас (ВиК Бургас), обяви обществена поръчка за ремонт на ВиК мрежите в Несебър, Ахелой, Поморие и Обзор и на пречиствателната станция „Обзор“, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Индикативната стойност е малко над 52,6 млн. лева без ДДС, или 63,12 млн. лева с включено ДДС.

Крайният срок за подаване на оферти е 1 март 2021 г., а отварянето им е предвидено да е на 2 март.

Поръчката е разделена на пет обособени позиции за ремонтите в отделните курортни градове и на пречиствателната станция, като оферти могат да се подават за всички от обособените позиции.

Най-голяма сума ще глътне ремонтът на ВиК мрежата в Несебър – очаква се това да струва почти 21,4 млн. лева без ДДС (25,7 млн. лева с ДДС) и на Поморие – над 20,7 млн. лева без ДДС (почти 24,5 млн. лева с ДДС).

Дейностите са част от интегрирания воден проект на Бургас, който се финансира със средства от оперативната програма „Околна среда“. Очаква се те да приключат малко под 2 г. след подписването на договорите.

Съгласно правилото n+2 за усвояването на средствата проектите трябва да са приключени до края на 2022 г. или да бъдат фазирани, за да не се стигне до загуба на средства. Това означава, че властите в Бургас са притиснати от сроковете за бързо приключване на тръжните процедури въпреки риска от обжалвания.

Обхват на ремонтите

Реконструкцията на ВиК мрежата в Несебър включва цялата агломерация, т.е. и инфраструктурата в самия гр. Несебър, курортния комплекс Слънчев бряг, Равда, с. Кошарица, Св. Влас, комплекс Елените и Ахелой.

Още по темата

Агломерацията Поморие включва само курортния град с прилежащите му комплекси, а агломерация Обзор – гр. Обзор.

Цената ще има 60% тежест при избора на изпълнител, равна тежест ще се дава на последващите гаранции за отстраняване на дефекти и за ограничаване на отрицателното въздействие на строителните дейности. Липсва критерий за оценка на техническото предложение.

За реконструкцията на пречиствателната станция в Обзор ще се оценява и професионалната компетентност, както и мерките за осигуряване на навременните доставки на строителни материали и контрола на качеството.

Изпълнителите ще трябва да предоставят гаранции в размер на 5% от стойността на договорите с включени провизии без ДДС, гаранция за авансово плащане, която да покрива аванса, гаранция за технологично оборудване и материали.

Изпълнението на проекта за водния цикъл в Бургас започна да се изпълнява в средата на 2020 г. Проектът предвижда реконструкция на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа и изграждане на още близо 7 км водопроводна и 73 км канализационна мрежа, изграждане на една нова пречиствателна станция и ремонт на други три. Стойността му е за над 459 млн. лева, от които собственото финансиране е за 135,6 млн. лева. Част от него е осигурено със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

В момента тече процедурата за реконструкция на ВиК мрежите в агломерациите Приморско, Китен, Царево, Лозенец, Созопол, Черноморец, която е за почти 45 млн. лева без ДДС (54 млн. лева с ДДС). По нея обаче още не са отворени ценовите оферти, въпреки че процедурата беше обявена през октомври 2020 г.

Тече и поръчката за реконструкция на ВиК мрежата на Карнобат, Айтос и Деривация Камчия-юг при с. Черноград, за реконструкция на ВиК инфраструктурата в Бургас – Запад, кв. „Сарафово“ и участък от Деривация Камчия-север при с. Рудник, за проектиране и строителство на пречиствателна станция край Карнобат. Поръчките са на стойност над 200 млн. лева.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ж. Начева: Няма окончателно решение за спиране на плановите операции в цялата страна