IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Винари се оплакаха от правилник за прилагане на закона за виното

Текстовете връщат остарели практики и засилват централизацията, смятат от Югоизточната тракийска регионална лозаро-винарска камара

16:04 | 08.01.13 г.
Винари се оплакаха от правилник за прилагане на закона за виното

Югоизточната тракийска регионална лозаро-винарска камара се обяви против проекта на правилник за прилагане на Закона за виното и спиртните напитки. В становище, изпратено от камарата до Изпълнителната агенция по лозата и виното, Министерство на земеделието и храните и правната дирекция към Министерския съвет, са записани някои от основанията за този позиция.

Липсват законови основания за въвеждане на част от текстовете на правилника – като например за обозначение на бутилиращо предприятие, няма и признат документ, който да удостоверява дегустаторски умения, смятат от камарата.

В чл. 75 от правилника е записано например: „Сертифицираните винопроизводители са длъжни да съхраняват на територията на производствения обект досие на всяко сортово вино без ЗНП/ЗГУ, което да съдържа следните документи:“ Винопрозиводителите от Югоизточния регион обаче коментират, че към момента липсва законова делегация за сертифициране, поради което това изискване не може да бъде изпълнено.

От камарата посочват още, че текстовете засилват централизацията при вземането на решенията за винопроизводителите. Върнати са и някои процедури, които успешно са били заменени с по-ефективни. „Например възстановяване на доминиращата функция на Централна арбитражна дегустационна комисия и промяна на фукциите и от арбитражен орган в орган, вземащ решения за качествата на вината“, се казва още в становището на камарата.

Някои от административните процедури, записани в правилника са ненужно усложнени, смятат винарите и допълват, че предложените текстове противоречат на тенденциите в Общата селскостопанска политика в сектор „Вино“. Европейските тенденции са за по-голяма роля на браншовите организации по отношение на контрола на качеството и произхода на вината.

Пълния текст с предложенията на камарата за промяна на правилника можете да намерите тук

Югоизточна тракийска регионална лозаро-винарска камара е доброволно сдружение на гроздопроизводители, както и на производители и търговци на вино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още