IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виолина Маринова: Ефективността на банковата ни система е една от най-добрите

Високата ликвидност е нож с две остриета, тъй като имаме лихвени разходи върху неизползван ресурс, посочва директорът на ДСК

20:05 | 17.09.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виолина Маринова<em>. Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Виолина Маринова. Снимка: Bulgaria On Air

„Банковата система в България е изключително регулирана от останалите европейски държави и ефективността й е една от най-добрите – 45% средно“, каза в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на ДСК Виолина Маринова.

„Коефициентите за ликвидност на банковата система към месец юни са 25,9%. Това е добро и лошо, защото това е един ресурс, който стои без да се използва, а в същото време имаме лихвени разходи върху този ресурс“, каза тя.

„Имаме ликвидни средства и трябва да работим за развиването на икономиката. Банките не са откъснати от ситуацията в страната. Ние се научихме обаче, че рискът трябва да се поема внимателно, за да не се стига до сериозни последствия“, смята Маринова.

„Преди 2008 г. минималният задължителен резерв в страната е бил 12%. Точно тогава започнаха отзвуците, че настъпва криза, а медиите създадоха напрежение в обществото. Бяха изтеглени два милиарда лева от банковата система заради страха от миналото. Това започна като криза на доверието“, коментира тя.

Тя посочи, че преди кризата основните сектори, от които са взимани заеми са били  строителство и хотелиерство. Според нея търсенето днес е намаляло заради неизвестността.

Маринова беше категорична, че не трябва да се връщаме към плановата икономика.

„Това е едно скучно решение и няма конкуренция. Няма развитие на строителство, няма никаква тръпка. Преди 1989 г. имаше три банки. Първата консолидация беше през 1992 г. на ОББ. След това през 1997 г. се стигна до хиперинфлация, защото банките не бяха подготвени за пазарната икономика. Тогава над 15 банки бяха обявени в несъстоятелност“, припомни Маринова.

Вижте целия разговор с Виолина Маринова във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
993
преди 10 години
Ако искаш лихвите по ипотеките да бъдат 3.5% колко искаш да са по депозитите? ;-) А колко си сигурен че и тях можеш да обслужваш? Кой е сигурен в нещо в днешни дни? Ето тази несигурност се казва лихвена премия за риск, която за България при тези нива на заетост и икономически растеж, както и политическата стабилност е доста по-висока от този за страните с лихвени нива за гоито говориш. Ипотечния заем не е задължителен... Само че всеки си казва, що да плащам наем, като мога да си плащам заем и да си остане мой... А други дори си казаха, с наема който ще получавам, ще си плащам заема... Е, и наемите паднаха и и заемите паднага... В света винаги се дистигат някакви състояния на баланс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Всичко може да се реши и с "дебелата тояга" на народа, т.е. МАСОВО СПИРАНЕ НА ПЛАЩАНЕ на измислените лихви, които по никакъв начин НЕ кореспондират с средната заплата в страната! Няма кой да продължава да плаща, в дългосрочен план, лихви 6-7%! Няма от къде да дойдат парите! Лихвите по ипотеките България, трябва да бъдат максимум 3.5%, което малко от малко ще кореспондира с реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Простичко казано : Има негласна договорка между властта и банките. Вие -казват банките- "си пощипвайте по малко /без да прекалявате/, но няма да ни пречите да си го вземем от подопечените ви овце! Няма да ни пречете да стрижем!" Ако от парламента защитят избирателите си, тогава самите банки ще ги натиснат да затворят тия дупки в закона през които се краде! Ако от Европата не ги натиснат, нищо няма да се промени. Има да си ни грабят с такива, както аз си ги наричам, феодални данъци. И такива има не само през банковата ни система. Има ги през всички системи. Затова масовия Българин ще е беден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Лихвите, до голяма степен са високи, заради риска в скапаната ни държава! В закона има дупки, които позволяват да се теглят заеми, които никога няма да се върнат и от там риск от колапс като този през Виденово време. Те и сега си го практикуват "ИЗБРАНИТЕ" люде ! Така че, от тия там в парламента зависи. Ама не виждам как ще стане, след като и те от тази далавера цоцат! Та, един вид банките се застраховат. Някой трябва да плати сметката! Тук са прави! Не се знае кои мафиоти ще вкараме в събранието /като сегашните например/ и колко им е акъла. Щото и да крадеш се иска малко акъл иначе последствията са тежки! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Един хубав закон за фалита на физически лица, ще ви оправи мародери с мародери! Има го във всяка "бяла "държава! И да се разшири кръга на несеквестируемото имущество така, щото да е съизмеримо с това в"белите " държави ! Затова и там е различно. А и съдебната им система работи а не като тук да обслужва! Как няма да сте ефективни, когато тук потребителите са ви крепостни селяни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
rraptor
преди 10 години
Е как да няма да е ефективна, като лапате тежките лихви и плащате балкански заплатки на служителите... Имах си хас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Маринова беше категорична, че не трябва да се връщаме към плановата икономика.Това е едно скучно решение и няма конкуренция. Няма развитие на строителство, няма никаква тръпка===========================================================М***йк@ ти проста да ***! Е как шЪ имаше тръпка...естествено, че нямаше- не можеше да крадете и да мамите хората...разбираше, че нямаше тръпка! Но имаше едно много важно нещо за хората - СИГУРНОСТ И ПРЕДСКАЗУЕМОСТ в утрешният ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
stasi666
преди 10 години
Затова ли лихвите са ни най-високи в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още