IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виолина Маринова: Голяма част от депозитите от КТБ остават в банковата система

Едва 1-2% са изтеглени в кеш от депозантите в първия ден от разплащането, заяви главният изпълнителен директор на ДСК

10:33 | 05.12.14 г. 8
Виолина Маринова: Голяма част от депозитите от КТБ остават в банковата система

Голяма част от средствата по гарантираните депозити от КТБ остават в банковата система. Това коментира главният изпълнителен директор на ДСК Виолина Маринова пред телевизия Bulgaria On Air.

Тя посочи, че около 1 до 2% са изтеглените в кеш суми в първия ден на изплащането на гарантираните влогове. Повечето операции са били свързани с безкасови плащания, като около 99% от средства са останали в банковата система, стана ясно от думите на Маринова. По думите това й е добра новина, че парите остават в банковата система, защото „това означава, че има доверие“.

Тя подчерта, че е хубаво да има разпределение на активите в различни финансови инструменти и допълни, че това е решение, което всеки сам трябва да вземе.

Повишаването на ликвидността в банковата система ще се отрази на лихвените нива, които ще се понижат заради тази голяма ликвидност, коментира още Маринова.

При ниски лихвени проценти по депозитите, те ще бъдат ниски и по кредитите, обясни Маринова. Тя подчерта, че и сега лихвените ставки са ниски, а евентуално последващо понижение по кредитите зависи още от изискванията за поддържането на минимален резерв за внасяне на средства във Фонда за гарантиране на влоговете и други.

„При всички положения ще се стремим да има намаление на лихвите по кредитите“, обобщи Маринова.

Според нея не е необходимо да има увеличение на премийните вноски към Фонда за гарантиране на влоговете. Подобна стъпка според нея неминуемо ще доведе до повишаване на лихвите по финансирането на фирми и граждани. По думите й набирането на средствата ще стане постепенно през годините.

Маринова посочи, че не очаква повторение на сценария като този с КТБ в коментар, че след плащането на гарантираните депозити от КТБ фондът ще е на минус.

По нейно мнение риск винаги съществува, но и регулациите у нас са много стриктни. В тази връзка тя подчерта, че не се притеснява от предприемането на стъпки към присъединяването към Единния европейски банков съюз.

На въпрос какво следва да се подобри по отношение на регулациите, тя подчерта, че според нея трябва да се засили контролът.

Тя подчерта, че българската банкова система е стабилна, добре капитализирана, високо ликвидна, като това показват и оценките на признати международни експерти.

„За 2015 казвам отговорно, че банковата система е готова да финансира проекти, да финансира хората, нека бъдат спокойни. Ние сме готови да съдействаме да се оживи икономическата среда в България и с това смятаме, че ще се подобри и състоянието на българина“, заяви още Маринова.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mammita
преди 9 години
Да остават, но не и в ДСК с тия шмекерски номера. Според мен доста от средствата отиват към *** и ЦКБ. Първата вече я разкостиха от проверки и ЕК е гарант за стабилност, а и до колкото разбрах, вече ще има човек, който да докладва директно на ЕК при тях какви ги вършат. А ЦКБ винаги са били много подценявани. Като видят сега вложителите на колко високо ниво е обслужването там в сравнение с мастодонта ДСК, няма и през ум да им мине да отидат при тази баба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Melanisimeonova
преди 9 години
Да останаха в Уникредит ,защото излъгаха много хитро хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocko
преди 9 години
Лелята иска да каже че са останали в ДСК след като въведоха различни ограничения и по този начин пречат на хората да си вземат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Когато личните решения на много хора са в една посока, изведнъж от лични се превръщат в обществени. За стабилността на банковата система изобщо не е все тая в каква посока са мнозинството от личните решения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Време е брокерът Аврамчо да удари една бърза молитва за раздвижване пазара на имоти, за да нарасне този процент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
edimi
преди 9 години
`Що не спрат да коментират личните предпочитания и решения на хората. Всеки сам си решава и от тези решения не е нужно някой да се "упражнява" с анализи...Нито да дава съвети и "препоръки от специалисти", абе изобщо да ръси излишен мозък......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още