IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусолог: Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните

Засега всички нови щамове могат да бъдат овладени от сегашната ваксина, категорична е проф. Радка Аргирова

09:50 | 11.09.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните, заяви пред БНТ проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Според нея хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неваксинирани.

„В нашата болница, при разкритите нови отделения за COVID и реанимация, над 95% от постъпилите, не са ваксинирани. Много е важно да знаем, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от опасните страшни, понякога фатални ефекти на инфекцията“, изтъква експертът. 

Засега всички нови щамове могат да бъдат овладени от сегашната ваксина, категорична е Аргирова. По думите ѝ е възможно във всеки един цикъл от размножаването на вируса да се получат мутанти, големият проблем е кои от тях остават и оцеляват след това.

Ваксините, с които разполагаме в момента, е доказано, че са ефективни срещу въпросните варианти, обясни ученият. Появяват се обаче нови варианти, които успяват да намерят своя вирусен фитнес - тоест, добри условия да се размножават.

У нас в момента доминира индийският вариант, той е при над 70% от изолатите и срещу него ваксината е ефективна, допълва вирусологът.

Аргирова обаче предупреди, че тези мутации и варианти ще продължават, такъв е вируса.

„Само да не стигнем до там да създаде вируса такъв вариант и мутант, който изобщо да не се повлиява от ваксините, тоест говорим за нов щам. Тогава ваксините ще станат неефективни и ще трябва да използваме нови“, предупреди проф. Аргирова.

Според нея в България все още нямаме вариантите Мю, Ламбда. По данни на Световната здравна организация (СЗО) тези варианти, които продължават по-слабо да се разпространяват, вече изпадат от списъка, например английският вариант, допълни проф. Аргирова.

Относно данните за 3,5 милиона ваксинирани у нас, тя коментира, че не е задоволителен брой, тъй като това население не влизат много хора, които са потенциални носители и могат да заразяват, като например групата на децата.

Ваксинираните много рядко заболяват и от съвсем слабо - със слабо проявени, единични признаци, които преминават много бързо. „Нека отново да си спомним, че ваксината не предпазва от заразяване, а от заболяване и от особено от тежките и фатални форми“, подчерта проф. Аргирова.

„Напълно подкрепям решението на Министерството на здравеопазването, което излезе вчера - считам, че в момента нямаме нужда от трета доза, защото освен антитела има и клетъчен имунитет, той работи и това се доказва и го има при ваксинираните хора. Този имунитет обаче избледнява с възрастта и хора с различни нарушения в имунната система, за тях може да се наложи трета доза“, изтъква вирусологът.

Противогрипна ваксина трябва, категорична е проф. Аргирова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Поредните тъ-по-тии и е в тази статия. Явно парата играе навсякъде за да излизат доктори и да говорят глупости. Настинката може да я изкараме и без ваксина, има си лекарства. Ще дойдат много тъмни времена ако се продължава с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Тъпият пролетарий да работи, а не да се мъчи да мисли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"Та обясни ни за какво се пънеш всеки ден под всяка тема. На какво се дължи тая ти загриженост ".............щото е платен *** , мамка и гевендия да еWa !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Biso
преди 2 години
Поголовно ваксинираната Монголия повтори израелския пик от заболели.98% от населението е ваксинирано в страната, а плътността му е изключително нискаДо 17 август в Монголия 97.8% от възрастното население, над два милиона души, са били напълно ваксинирани срещу коронавирус. И в началото на септември Монголия - дори и с ниската си гъстота на населението - излезе на първо място в света по текуща заболеваемост, счупи собствения си предишен абсолютен рекорд по брой ежедневни инфекции и дори надмина Израел.В степната Монголия, според данните за 2020 г., живеят малко повече от 3 милиона 350 хиляди души. Плътността на населението тук е 1,8 души на квадратен метър. По начин на живот монголите са номади; всяко село, където живеят повече от 5 хиляди, се счита за град.А на 5 септември тук е записана рекордна честота - 7394 души, на 7 септември - 3677.(в Монголия ваксинацията е започнала с ваксина на Астра-Зенека)https://***.mk.ru/social/2021/09/08/pogolovno-privitaya-mongoliya-povtorila-izrailskuyu-vspyshku-koronavirusa.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&fbclid=IwAR1ZlVnCu2euw5qsonQfLZ5l_4hKIGL_YiTaepwP5fidZ12aoS67coIdV_shttps://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/mongolia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
теб кво те напъва да пишеш ... ?! ... е , същото и мен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Странна загриженост за не ваксинираните, нали сме прости оставете ни да си мреме на спокойствиеВаксинираните също се разболяват и също са преносители на вируса единствената разлика е че го карат по тежкоТа обясни ни за какво се пънеш всеки ден под всяка тема. На какво се дължи тая ти загриженост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
значи , че болниците и гробищата се пълнят от органично прозззти антиваксъри ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Това значи ли, че разболяващите се ваксинирани вече не ги броят в статистиката щото не може да се намери начин това да се превърне в провакси пропаганда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още