Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Високата безработица и свитите инвестиции - основни проблеми на балканските икономики

Вицепремиерът Даниела Бобева препоръча осъществяване на структурни реформи и съюзяването на държавите от региона с цел привличане на повече инвестиции

Ниската заетост, високата безработица, свитите чужди инвестиции и дисбалансите на икономиките на балканските държави, предизвикани от тяхното преструктуриране в опита им да настигнат развитите страни – това са основните проблеми пред държавите от региона, които вицепремиерът Даниела Бобева очерта в приветствието си към участниците в конференция за Балканите, организирана от Economist.

„Икономиките на Балканите се разрастват бързо, в известна степен те са недоразвити, но имат потенциал, който не се е реализирал”,подчерта тя.

Бобева препоръча осъществяване на структурни реформи и съюзяването на държавите от региона с цел привличане на повече инвестиции.

„Повечето дисбаланси не са плод само на кризата, а идват от преструктурирането на балканските икономики и опитите за настигането на развитите страни. Съществуват слабости в нашите икономики, които по време на кризата станаха още по-очевидни”, коментира вицепремиерът.

Още по темата

Ниската заетост и високата безработица тя обясни с неефективната социална и производствена структура, която затруднява нискоквалифицираните да си намерят работа.

Същевременно гръцкият външен министър Димитрис Коркулас посочи, че проблемите с безработицата, особено сред младежите, ще са приоритетни за гръцкото председателство на Европейския съюз. Той посочи, че мерките за икономии трябва да бъдат балансирани с мерки за създаване на работни места и растеж, както и мерки за възстановяването на доверието в европейската икономика.

Даниела Бобева допълни, че балканските държави трябва да работят заедно, за да превърнат региона в привлекателно място за чуждите инвеститори. Тя препоръча да се ограничи бюрокрацията и да се свали „административния товар от плещите на бизнеса”, както и да се насърчава публично-частното партньорство.

Сегашните икономически и социални проблеми – безработицата, бедността, социалното напрежение, трябва да бъдат стимули за подобряване на политиките, посочи още Даниела Бобева. Правителствата имат нужда дори от социалните движения, които са против реформите, защото те също са вид коректив.

„Демокрацията работи в нашите страни и това е много важен фактор за реформите”, коментира вицепремиерът.

Бобева допълни, че има политически консенсус за необходимите реформи, включително в страните от Западните Балкани, които искат да се присъединят към ЕС. Тези страни работят заедно, за да постигнат целите си, усъвършенстват законодателството и се опитват да изграждат необходимата инфраструктура.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново