IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата смъртност при пчелите вдигна цената на меда у нас с 20%

Основната причина за проблема са пестицидите по полето

10:32 | 15.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С 20% поскъпва медът в България заради високата смъртност при пчелите, съобщи пред БНТ Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари. Смъртността е достигнала 60% за пчелните семейства, а при някои пчелари 100%.

Медът струва от 7 до 10 лева буркана, като се очаква цената да се повиши с един – два лева. Много пчелари задържат продукцията си в очакване на по-добри цени, каза той.

В същото време цената на едро намалява заради вноса на китайски и украински мед на европейския пазар, който по думите му е с много по-лоши качества. 

„Българският, румънският и сръбският мед са най-добри в целия свят заради разнообразието на медоносна растителност – в България 3800 вида“, заяви пчеларят.

Фермерът допълни, че понякога китайският мед се овкусява с български, а обикновеният потребител не може да разбере дали е правено такова смесване.

В магазините пък, ако се продава глюкозо-фруктозен сироп, на етикета може да пише неща от типа на „медена наслада“, „пчелен дар“, „меден дар“.  Пчеларите настояват в такъв случай с голям шрифт да пише „имитиращ продукт“.

Според пчелари в Русенско основен фактор за смъртността на пчелите е употребата на пестициди от страна на земеделските производители.

Пчеларят Иван Кънев също отчита ръст на цената на меда на дребно с 20 – 25%.

В България се произвеждат 10 – 11 хил. т мед, а с реекспорта се изнасят към 15 хил. т, като има и незаконен внос с кораби, казва Николай Куманов.

В домашни условия може да се установи дали медът е истински, като се сложи една лъжичка в чаша с вода. Ако се разтвори за 10 – 15 секунди, със сигурност не е истински мед, съветва пчеларят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
tnm
преди 6 години
Вярно е. Тази зима и пролет доста инсекти се натръшкаха, а сега се довършват като се нападат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още