Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Високите цени на горивата - причина за забавянето в ръста на икономиката

Свиването на българската икономика е на фона на търговска война и криза в съседна Турция, каза икономистът Григор Сарийски

Високите цени на горивата - причина за забавянето в ръста на икономиката

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Забавянето в ръста на българската икономика е нормално, тъй като се случва на фона на търговска война и криза в съседна Турция. Това каза Григор СарийскиИнститут за икономически изследвания към БАН, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Сарийски посочи, че износът от България към Турция е намалял с 393 млн. лв. през първото полугодие на 2018 година на годишна база.

На практика България изнася всичко за Турция, но това, което оказа най-сериозно влияние за спада в износа, са горивата. Те ще се окажат и една от основните причини за спада в темповете на икономическия растеж не само в България. Високите цени на петрола и горивата ще се са причината за спадове в икономическия ръст глобално”, каза икономистът.

Нарастването с близо 20% в цените на въздушния транспорт гостът коментира, че се дължи както на високите цени на горивата, така и на увеличението на цените на нискотарифните компании. „Увеличението на услугите на нискотарифните компании е една от основните причини за увеличението на цените на транспорта“, каза той.

По повод отрицателното търговско салдо на България за второто тримесечие на 2018 г. Сарийски каза, че то се дължи на неудовлетворението на местното население от български стоки и голямата употреба на вносни. Той добави, че всъщност увеличенията на средната работна заплата в България реално така подпомагат чужди икономики.

Българските потребители често не купуват български стоки, тъй като голяма част от предлаганите артикули по магазините изобщо не се произвеждат в страната, а са само вносни. Това е и структурният проблем на българската икономика“, обясни икономистът.

Според него спадът в нивата на безработица в България означава, че в страната има все по-малко трудоспособно население, което си търси работни места.

Показателят на безработицата не е еднозначен. Над 2 млн. българи са напуснали страната. Нормално е на пазара на труда да има все по-малко хора, търсещи си работа и компаниите да са все по-затруднени в намирането на служители“, посочи Сарийски.

Още вижте във видеото.

гледано: 881   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 10 месеца
Това е поредния пример, че БАН не заслужава да получава пари от данъкоплатеца след като такива капацитети като Сарийски излизат и ръсят абсурди. Той уместно пропуска да спомене новите огромни ненужни регулации за защита на личните данни както и безумството за за 40% зелена енергия до 2030, които ще струват десетки милиарди на бизнеса, много повече отколкото би струвало ако цената на петрола стане 200$ за барел. 40% зелена енегия до 2030 ще струва над 40 милиарда лева в периода от сега до 2030, а това може да окажат половината разходи за енергия в периода. И днес поредното безумие на кабинета ни се сервира с това, че парите от обезщетение за гражданска отговорност не били достатъчно и трябвало да се вдигат таксите. Това обаче според БАН не е проблем разбира се...

Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие