IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Висшият съдебен съвет отложи избора за председател на ВАС за другата седмица

Мотивът е, че указът на Румен Радев не бил обнародван в Държавен вестник

11:49 | 05.10.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Най-рано следващата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) ще се заеме с казуса по върнатия от президента избор за председател на Върховния административен съд (ВАС), съобщи БТА.

До тази ситуация се стигна, след като по предложение на правосъдния министър членовете гласуваха, че приемат за сведение указа на държавния глава от вчера.

Пръв за отлагане на точката от дневния ред, в рамките на която трябваше да се търси решение, предложение направи сегашният председател на ВАС Георги Колев. Мотивът е, че указът на Румен Радев не бил обнародван в Държавен вестник.

Подкрепи го и главният прокурор.

След това всички 25 членове на съвета гласуваха за отлагане на дискусията по казуса.

Президентът вчера върна на ВСС предложението за назначаването на Георги Чолаков за председател на Висшия административен съд.

Румен Радев заяви, че въпросът е принципен и е върнал предложението на новия състав на ВСС като носител на нова легитимност.

„Очакваме неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквани на обществото”, каза вчера държавният глава.

Личното мнение на председателстващия ВСС Боян Магдалинчев е, че кандидатурата на Георги Чолаков за председател на ВАС само трябва да бъде прегласувана, а не процедурата да започва от самото начало. Магдалинчев заяви, че на следващото заседание на пленума на ВСС ще се обсъди как да продължи процедурата.

Необходима е дискусия, за да се уточни и по кои правила ще се действа. От една страна, промените в Закона за съдебната власт, гласувани миналата година, и правилата за избор, приети от самия ВСС, имат разминаване. От друга страна, трябва да се обсъди и дали гласуването да мине с обикновено мнозинство от 13 гласа, или с необходимото за гласуване за председател на ВАС - 17 гласа, каза Магдалинчев.

Той допълни, че познава Чолаков, а и другия кандидат - Соня Янкулова, защото и двамата са съдии от ВАС, чийто зам.-председател Магдалинчев беше доскоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още