Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

„Витоша ски“: Процедурата на Столична община за Княжевския лифт е незаконна

Дружеството иска яснота от Столична община за плана с реконструкция на кабинковата въжена линия „Княжево-Копитото“

„Витоша ски“: Процедурата на Столична община за Княжевския лифт е незаконна

Снимка: Архив Ройтерс

Предписаната процедура на плана за реконструкция на кабинковата въжена линия „Княжево-Копитото“ е незаконна. Това пише в становището на дружеството „Витоша ски“ АД, собственик на лифта.

Още по темата

„Съоръжението, което искаме да реконструираме, е законно изградено, за него има издадени актове за държавна собственост. Неговата законност и правата ни са проверявани многократно от институциите. Сега обаче ни насочват по процедура за незаконно изградени съоръжения“, коментират от „Витоша ски“.

От дружеството напомнят, че многократно основният акционер Ерик Гумерер е заявявал, че реконструкцията може да бъде извършена само при спазване на закона.

От „Витоша ски“ информират, че във вторник ще внесат при главния архитект на Столична община Здравко Здравков становището си и ще настояват за прилагане на закона при реконструкцията на Княжевския лифт. Дружеството очаква от Столична община да му възложи изработването на план, който според тях се бави вече една година.

От „Витоша ски“ се оплакват, че едва на 25 януари са получили пълната кореспонденция между Столична община, РИОСВ-София и Изпълнителната агенция по горите за плана за реконструкция на кабинковата въжена линия „Княжево-Копитото“. Според дружеството информацията в продължение на няколко месеца е пазена в тайна. Затова те не са наясно за какво са се споразумели институциите на 8 януари.

Investor.bg припомня, че РИОСВ одобри изработване на план за възстановяване на Княжевския лифт след становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на Столична община, че лифтът е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на Витоша и не се налага промяна.

Столична община има два варианта за възстановяване на лифта. Първият предвижда изработване на специализиран план за реконструкция в рамките на съществуващото трасе, който е предложен от „Витоша ски“. Според втория, при възстановяването ще се използват местата на старите фундаменти. При него не е нужно изработване на специализиран план, което според Столична община ще го направи по-бърз за изпълнение.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цената на тока продължава да държи високи производствените цени