IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Горанов: Държавата днес е по-добре от това, което е било вчера

Проблем с корупцията в България има, но правителството взема мерки, каза финансовият министър

09:55 | 30.10.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Сигурно е едно – България днес е по-добре от това, което е било вчера. И по икономически показатели, и по доходи, и по жизнено равнище. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по Нова телевизия, като коментира последните "престрелки" между ГЕРБ и БСП от почивните дни.

Вчера спешно ГЕРБ реагира на намерението на БСП да внесе вот на недоверие относно корупцията. Премиерът Бойко Борисов свика ръководството в неделя, за да обяснява колко добре работи ГЕРБ за държавата и колко фалшиви новини произвежда БСП. Предишният ден пък от левицата отправиха критики към управляващите по време на 49-я им конгрес.

Горанов призна, че проблем с корупцията в страната има, вземаме мерки, каза той, като не се съгласи, че България е на първо място по този показател в Европа. “Може би такова е усещането на обикновения човек”, каза финансовият министър.

По повод обвиненията на БСП той допълни, че винаги може да се търси кусур на управлението.

“Това е ролята на опозицията. Ако си върши добре работата, тя може да намери аргументи за доста сектори. Ако ние бяхме на тяхно място, отдавна да сме внесли много повече вотове”, коментира финансовият министър.

Той посочи, че за БСП темата за корупцията е интересна, защото Корнелия Нинова “е участвала в приватизацията на едно търговско дружество и то срещу минимална сума за активите”. Министърът обаче не пожела да каже за кое дружество точно става въпрос. Имало обаче доказателства за това.

В контекста на темата за корупцията и политиците Горанов бе попитан може ли здравният министър Николай Петров да бъде отстранен, защото има съмнение за корупция, тъй като е дал поръчки на зет си за 1,6 млн. лева. Финансовият министър каза, че позицията на Петров вече е изслушана. Той затяга редиците и запушва доста пробойни в системата – може това да е ответна реакция на хора, които не искат той да си свърши работата, смята Горанов.

Журналистическото разследване е основание за проверка. Предполагам, че до две седмици ще е ясна позицията на ГЕРБ, каза още Горанов, като посочи, че „свещени крави в правителството няма“.

Отноно законопроекта на Делян Пеевски за КТБ Горанов коментира, че който не подкрепи текстовете, ще бъде лесно обвинен, че пречи да се върнат откраднатите пари от КТБ. “Ако зависеше от мен, бих подкрепил законопроекта, защото отчасти ще даде възможност справедливостта по казуса "КТБ" да просъществува”, каза Горанов.

Що се отнася до Бюджет 2018 финансовият министър коментира, че икономиката дава възможност в момента финансовият план да реши доста от натрупаните проблеми през допълнителния ресурс, който се осигурява. Можем да говорим за доста приличен икономически растеж от около 4% за тази и за следващата година, посочи Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tempyt-na-vloshavane-na-biznes-klimata-v-bylgariia-se-uskoriava-prez-oktomvri-249354/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
QUANTUM
преди 6 години
Кадър на Университета в Свищов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 6 години
Правителството в тази област прави обратното на това което говори. Нещата в управлението на ГЕРБ са дори по-зле от първият им мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Вижте Корупцията не е само усещане на обикновените българи както твърди Горанов Има индекс за измерване на корупцията и не само един и всички посочват най високото ниво на корупция в ЕС Не е вярно и изказването на един министър че корупцията в България се преекспонира Може би така е изгодно на управляващите Макар че всички партии се изредиха като ууправляващи но никои не докара корупцията до приемливи нива Просто трябва да си сляп за да не виждаш огромен просперитет на министри магистрати и висши държавни чиновници за много кратко време Това не може да стане дори с високите м за българския стандарт заплати Виждаш обществените поръчки изпълнението им и разбираш че корупцията не е преекспонирана и само усещане на обикновените българи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
Много взе да се отхранва тоя, по подобие на оня дето обича суджук. От такива отхранени тулуми работа и реформи не чакай. По-скоро гледат да изкарат до края на мандата и после друг да им оправя кредитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Най-съществената слабост на Министерство на финансите е, че не зачита местната проява на разпространената в света грешка при управлението на паричната система.Мнозина очакват Министърът на финансите да помогне за спасение от актуални злини. Министерството на финансите не може да предпази от актуални щети, защото е без необходимата компетентност. При наличните условия колкото по-добре работи Министерството на финансите да подпомага икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и щетите са по-болезнени.Същественото за спасение от актуални злини е наличието на подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още