IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Горанов: Казусът с партийните субсидии е технически, а не политически

Финансовият министър заяви, че след обсъждане с Бойко Борисов е преценено, че няма нужда да подава оставка

12:29 | 08.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Владислав Горанов. Снимка: БТА</em></p>

Владислав Горанов. Снимка: БТА

Казусът с надплатените партийни субсидии е технически, а не политически. Това заяви пред бТВ министърът на финансите Владислав Горанов.

Той посочи още, че е обсъдил въпроса за оставката си с премиера Бойко Борисов и е било преценено, че не е необходимо да се разделя с поста си – призив, който отправиха от БСП.

На въпроса дали предложението на ГЕРБ за партийни субсидии от 1 лв. не е популистко, Горанов отговори, че това е мярка, която голяма част от българските граждани са поискали.

„Слагаме на масата това, което голяма част от българските граждани са поискали и да отворим дебата за финансирането на политическите партии по начин, по който един път завинаги да бъде затворен, за да не се поставя с всяко гласуване на бюджета”, коментира финансовият министър.

Горанов посочи, че темата е била използвана от определени политически сили за пропаганда и партийни цели. 

По думите му партиите трябва да седнат на една маса и да изберат един модел на финансиране. Ако бъде избрано субсидирането – да се определи разумния размер.

На въпрос на бТВ защо се е стигнало до надписване на субсидиите, той обясни, че различното в тълкуването на закона е начинът, по който се формира общата им маса и впоследствие тяхното разпределение.

Партиите трябва да имат гарантирано финансиране, за да могат да участват пълноценно в политическия живот, посочи Горанов.

Министърът също така отново потвърди, че страната ни има възможността да плати накуп парите по сделката за закупуването от САЩ на изтребителите F-16, въпреки че продължават преговорите за разсрочено плащане.

Засегната бе и актуалната тема във връзка с предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за намаляване на ДДС върху храни, лекарствените продукти и др., което според Горанов не би имало ефект върху крайния потребител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
naleg
преди 4 години
Казусът с партийните субсидии е криминален .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още